Erişilebilirlik

Fransa'da Cumhurbaşkanlığına 12 Aday


Fransa’da seçimlere bir ay kala, Anayasa Konseyi 12 adayın cumhurbaşkanlığı için yaptığı başvuruyu onayladı. Böylece aylardır devam eden yarış da resmen başlamış oldu. Son ayı verimli kullanmak isteyen adaylar, birbiri ardına öneriler sunuyor. Ancak anketler bayan aday Segolene Royal’in oy kaybettiğini, merkez sağın adayı Nicolas Sarkozy’nin ise hala listelerdeki birinciliğini koruduğunu gösteriyor.

Aslında bir kaç aydır tartışmalar sürse de, Fransa’da cumhurbaşkanlığı yarışı resmi olarak dün başladı. Aday adaylarının başvurularını değerlendiren Anayasa Konseyi, 22 Nisan’da ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 12 adayın yarışacağını açıkladı.

Konsey’den yapılan açıklamaya göre, 500 belediye başkanının imza desteğini almayı başaran adaylardan hepsinin başvurusu geçerli kabul edildi. Ünlü küreselleşme karşıtı Fransız çiftçi Jose Bove’nin adaylığı ise son ana kadar tartışılırken, Konsey 504 imza desteğiyle başvuran Bove’nin adaylığını da geçerli kabul etti. Böylece, seçimlere, Segolene Royal, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Marie Le Pen, Philippe de Villiers, Marie-George Buffet, Olivier Besançenot, Arlette Laguiller, Dominique Voynet, Jose Bove, Gerard Schivardi ve Frédéric Nihous’un katılması kesinleşti.

Seçimler için son haftalara giren Fransa’da, adaylar da adeta öneri yarışına girdi. Haftasonu düzenlenen bir mitingde partililere seslenen solun adayı Segolene Royal, önemli bir çıkış yaparak 5. Cumhuriyet’in artık ömrünü tamamladığını ve büyük bir Anayasa değişikliği yaparak 6. Cumhuriyete geçilmesi gerektiğini savundu. Royal, seçilmesi durumunda Fransa’yı 6. Cumhuriyete taşıyacağını açıklayınca rakiplerini ve kamuoyunu şaşırttı. Radikal önerisini Port de Versaille’daki mitinginde açıklayan Royal, “Bu yepyeni bir 6. Cumhuriyet olacak. Ve referandumla, bu yeni cumhuriyetin aktörü sizler olacaksınız” dedi. Royal’in önerilerini kendisine yakın bulduğunu belirten rakibi Demokrasi için Birlik Partisi Genel Başkanı François Bayrou, 6. Cumhuriyeti tartışabileceğini açıkladı. Öneriyi France 3 televizyonu ve France Info radyosundan canlı değerlendiren Halk Hareketi Birliği Genel Başkanı Nicolas Sarkozy, “Biz dünyanın beşinci büyük ülkesinin cumhurbaşkanını seçmekten söz ediyoruz. Ne Royal’in gülümsemesinden, ne de Bayrou’nun kullandığı traktörden,” diyerek rakiplerinin önerilerini hafife aldı.

Bu arada Sofres tarafından Le Figaro gazetesi için yapılan bir ankette, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin geçtiğimiz haftaya oranla 4 puan kazanarak yüzde 31 destek ile diğer adayları açık arayla geride bıraktığı ortaya çıktı. Ankette Sarkozy’yi, 1.5 puan kaybeden Segolene Royal yüzde 24 ile, 1 puan kaybeden UDF Genel Başkanı François Bayrou da yüzde 22 ile takip etti. Ankete göre, ikinci tura kalan Sarkozy yüzde 54, Royal ise yüzde 46 oranında oy alacak. Ancak anketin ortaya çıkardığı ilginç bir başka gerçek de, üçüncü sırada bulunan aday UDF Genel Başkanı François Bayrou’nun, ikinci tura çıkması durumunda her iki adaya karşı da kazanacak olması. Bayrou, ikinci tura çıkmayı başarırsa, Sarkozy’ye karşı yüzde 54 oyla, Royal’e karşı da yüzde 60 oy desteğiyle kazanacak.

XS
SM
MD
LG