Erişilebilirlik

Nevruz Öncesinde Alarm


Türkiye’de Nevruz öncesinde emniyet güçleri alarma geçirildi. Bu yıl, 46 il ve ilçede yapılacak Nevruz etkinlikleri için geniş güvenlik önlemleri alan Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara’da kriz masası oluşturdu. Öte yandan Türkiye’de kaybolan İran eski Savunma bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgari’nin ailesi, Türkiye’den acil yardım bekliyor.

Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart’ta kutlanıyor olsa da, erken kutlama etkinlikleri de yapılıyor. Nevruz, hafta sonunda İstanbul, Adana, Hakkari, Tunceli, Kocaeli, Trabzon ve Nizip’te çeşitli etkinliklerle kutlandı. Polisten izinsiz yapılan bu etkinliklerden sadece İstanbul ve Adana’daki kutlamalarda olay çıktı. Polisin müdahale ettiği etkinlikler sırasında İstanbul’da 23, Adana’da 2 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu yılki kutlamalarda çatışma riskini en aza indirmek için Ankara’da özel bir kriz masası oluşturdu. 21 ve 25 Mart tarihleri arasında geçekleştirilecek Nevruz etkinlikleri için planlanan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Buna göre, etkinliklerin yapılacağı meydanlara mümkün olduğu kadar çok arama noktası kurulacak. Kutlamalara katılacak olanların üzerleri tek tek aranacak. Kutlama alanlarına Türk bayrağı dışında bayrak ve flama sokulması engellenecek.

PKK’ya sempatisi ile bilinen Demokratik Toplum Partisi (DTP) de Nevruz için özel hazırlık yapıyor. Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk, Nevruz’u bir bayram havası ve anlayışı içinde kutlamak istediklerini duyurdu. Türk, Türkiye’de gerginlik ve kaos ortamı yaratmak isteyenlere fırsat tanımayacaklarını vurguladı ve Nevruz kutlamalarında ‘kardeşlik’ teması üzerinde duracaklarını açıkladı.

Öte yandan İstanbul’a 7 Aralık’ta giriş yaptıktan sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan İran eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgari’nin iki eşi, kızları ve kardeşinin de bulunduğu yaklaşık 10 kişi Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği’ne giderek, büyükelçi Gürcan Türkoğlu ile görüşmek istedi. Ancak, Nevruz bayramı dolayısıyla kapalı olan büyükelçilik, Asgari’nin ailesinin görüşme talebini geri çevirdi.

Asgari’nin eşi Sima Ahmedi, eşinin Türkiye’de kaçırıldığını iddia ederek, Türk makamlarının kendilerine bilgi vermesinde ısrar etti ve eşinin kaçırılmasından Amerika ile İsrail’i sorumlu tutu. Ahmedi, eşini İsrail’e Türkiye’nin teslim ettiğini öne sürdü.

Ankara’da ise Asgari’nin akıbetiyle ilgili soruşturma sürüyor. Asgari ile ilgili ‘spekülatif’ haberlerden yakınan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gazetecilere bu tür haberlere son verilmesi telkininde bulunuyor. Türkiye’nin tüm birimleriyle Asgari’nin akıbetinin netleştirilmesine çalışıldığını belirten aynı yetkililer, Asgari’nin kaybolmasına ilişkin tüm bilginin İran ile zamanında paylaşıldığına dikkat çekiyor. Dışişleri yetkilileri, spekülatif haber ve yorumların soruşturmalara hiçbir katkısı olmayacağını dile getiriyor.
XS
SM
MD
LG