Erişilebilirlik

CeBit Hanover Fuarı Açıldı


Almanya'nın fuarcılık merkezi Hannover'deki dünyanın en büyük bilgisayar ve bilişim fuarı CeBİT, kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılışını Alman Başbakanı Angela Merkel’in yaptığı fuar 21 Mart'a kadar devam edecek.

Başbakan Merkel açılış konuşmasında, teknolojinin başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin ekonomilerini sürükleyen faktörlerden başlıcası olduğunu belirterek yenilik çağrısında bulundu. Bir hafta sürecek ve bilişim dünyasındaki gelişmelerin paylaşıldığı, en yeni ürünlerin sergilendiği CeBİT Hannover Fuarı’nda toplam 6 bin standın 450 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Geçen yıl fuarı 430.000 kişi ziyaret etmişti. Bilişim teknolojisindeki yeniliklerin yanısıra, iletişim ağları, bankacılık teknolojileri, IT-hizmetleri, güvenlik sistemleri ve bilgi koruma teknolojilerinin tanıtıldığı fuarda, bu alanlarda global trendler sergileniyor ve alıcısına sunuluyor.

3 trilyon dolar hacmindeki küresel teknoloji pazarının bu yıl yüzde 5'lik büyüme kaydedeceği belirtiliyor.

Fuara gelenlerin ilgisini en çok çekenler ise yeni kuşak cep telefonları. MTS teknolojisi ile üretilen yeni cep telefonlarında yok yok. Bu yeni cep telefonları saniyede 7.2 megabitlik data transferi yapabilecek ve sabit bilgisayarları aratmayacak özelliklere sahip.

CeBIT 2007’nin katılımcılarının yarısı Almanya’dan, diğer yarısı ise başka ülkelerden. Fuara bu yıl en çok Tayvan firmaları ilgi gösteriyor. Hannover’de stand açan Tayvanlı şirket sayısı 606. İki yıldır İstanbul’da da CeBIT Bilişim Avrasya adı altında gerçekleşen fuarın bu yılki konuk ülkesi ise Rusya.

Fuara Türkiye’den katılım da oldukça yüksek. CeBIT, Türk şirketler tarafından yabancı pazarlara açılma ve tanıtım açısından önemli görülüyor. Bu yıl da toplam 40 şirket Türk standında ya da kendi olanaklarıyla farklı standlarda yer alarak bilişim pazarında Türkiye’nin de var olduğunu gösteriyorlar. Plazma televizyon ve dizüstü bilgisayarlarla fuara katılan bir şirketin yetkilisi Turan Erdoğan, CeBIT’in Türk şirketleri için önemli bir sunum platformu olduğunu belirtiyor.

Elektrik kesintilerine karşı bilgi işlem merkezi üreten bir firmanın genel müdürü olan Mehmet Yaver de CeBİT’in tanışma ve tanıtma olanakları açısından benzersiz olduğu görüşünde.

Bilgisayar üzerinden ses iletişimi konusunda uzmanlaşan bir firmanın fuardaki yetkilisi olan Henry Çiprut ise Türk firmalarının televizyon sektörünün dışında da iddialı hale geldiğini savunuyor.

CeBİT’in Asya pazarına açılan ikinci ayağı konuma gelen İstanbul CeBİT Avrasya ise bu yıl 2 Ekim tarihinde başlayacak.

XS
SM
MD
LG