Erişilebilirlik

Filistin Hükümeti İlk Toplantısını Yaptı


Filistin’de hafta sonunda onaylanan yeni birlik hükümeti, dün Gazze’de ilk bakanlar kurulu toplantısını yaptı.

Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Emir, İsrail’den yeni Filistin hükümetiyle işbirliği yapmasını istedi. İsrail radyosuna demeç veren Ebu Emir, Hamas’ın İsrail’le geçmişte imzalanan bütün anlaşmalara uymayı kabul ettiğini de söyledi.

Ancak İsrail, yeni birlik hükümetini tanımayı reddetti. Karara gerekçe olarak, militan kesimin yeni hükümetin içinde yeralması gösterildi.

Başbakan Ehud Olmert, bakanlar kurulu toplantısında, yeni hükümet içindeki unsurların direniş ve terör çağrısı yaptığını, ve İsrail devletini tanımayı reddettiğini söyledi.

Barış görüşmesi yapmayı reddeden Olmert, hükümetin ılımlı kesimi olarak tanımladığı El Fetih ve lideri Mahmud Abbas’la temaslara devam edileceğini belirtti.

Bir Amerikalı yetkili de, yeni Filistin hükümetinin bazı unsurlarıyla birlikte çalışabileceklerini söylemişti. Ancak yetkili, birlik hükümetinin üyesi olan Hamas örgütü ve bu örgütü temsil eden Başbakan İsmail Haniye’ye yönelik yaptırımın devam edeceğini kaydetti. Amerika ve İsrail, Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

Ban Suudi Planını Övdü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Orta Doğu barış görüşmelerini yeniden canlandırmak amacıyla beş yıl önce ortaya atılan Suudi planını övdü.

Amerika’nın Sesi’ne demeç veren Ban, Amerika ve İsrail’in plana sıcak yaklaşımını olumlu karşıladı, bununla birlikte İsrailliler’in bu plana karşı hala temkinli olduklarının altını çizdi.

Suudi Arabistan tarafından 2002 yılında ortaya atılan plan, 1967 yılı öncesi sınırlara çekilmesi karşılığında İsrail'in tanınmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG