Erişilebilirlik

Pakistan'da Protestolar Sürüyor


Pakistan'da, Yüksek Mahkeme Başkanı'nın Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından görevden alınmasını protesto amacıyla bir haftadır yapılan protestolar bugün de devam etti. Göstericilerle polis ve güvenlik güçleri arasında yine çatışma çıktı.

Lahor'daki Yüksek Mahkeme binası önünde, Baş Yargıç İftikar Çavduri'nin görevden uzaklaştırılmasını protesto eden avukat ve eylemcilere karşı polis tarafından göz yaşartıcı gaz bombaları kullanıldı. Göstericiler de polise taş attı.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, yargıç Çavduri'yi geçen hafta yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle görevden alması sert bir şekilde protesto ediliyor.

Bu arada yetkililer, görevden uzaklaştırıldıktan sonra evinde göz hapsinde tutulan yargıç üzerinde kısıtlamaların kaldırıldığını ve Çavduri'nin evinde ziyaretçi kabul etmesine izin verildiğini açıkladı.

Baş Yargıç'la ilgili tartışmaları konu alan program yayınladığı için özel televizyon istasyonu Geo TV'ye baskın düzenleyen 14 polis memuru ise yetkililer tarafından açığa alındı.

Devlet Başkanı Müşerref de Geo TV'de canlı olarak yayınlanan ve telefonla verdiği mülakat sırasında istasyonun basılmasından dolayı özür diledi. Müşerref olaya karışan polislerin emir almadan bu şekilde hareket ettiklerini söyledi. Televizyon yöneticileri ise, baskından bir gün önce devlete ait yayın kurumunun, Yargıç Çavduri'nin görevden alınmasının işlendiği programın yayından kaldırılmasını istediğini açıkladı.

Baş Yargıç Çavduri'nin çeşitli davalarda, Pakistan hükümeti aleyhinde karar alınmasında önemli rol oynadığı bildiriliyor. Çavduri, hakkındaki "yetkisini kötüye kullandığı" iddiası nedeniyle 21 Mart'ta bir özel soruşturma heyeti önünde ifade verecek.

Baş Yargıcın görevden alınması üzerine başlayan gösterilerin, Pakistan'da 1999'da darbeyle başa geçen General Pervez Müşerref yönetimine karşı en şiddetli protesto eylemleri olduğu bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG