Erişilebilirlik

'İki Ay Öncesine Göre Daha Umutluyum'


Türkiye Amerikan kongresine sunulan Ermeni karar tasarısıyla ilgili lobi faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Tasarı konusunda Amerikalı Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüşmek üzere Ankara’dan gelen ikinci milletvekili heyeti de temaslarını tamamladı. Heyet, tasarıya desteğini sonradan çeken iki Kongre üyesi, Dennis Moore ve Phil English’in yanı sıra Demokrat Parti Çoğunluk Grubu Başkan Yardımcısı James Clyburn ile görüştü.

Milletvekilleri ayrıca Amerikan medya temsilcileriyle de toplantılar yaptı. Heyet başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili Egemen Bağış, daha sonra düzenledikleri basın toplantısında, 2 ay öncesine göre çok daha umutlu olduğunu ve Türkiye lehine gelişmeler gördüğünü söyledi. CHP İstanbul milletvekili Ersin Arıoğlu da Türkiye’nin “soykırım” gibi çok ağır olan ve işlemediği bir insanlık suçuyla itham edildiğini ve temasları sırasında tarihi belgeleri de örnek göstererek Türkiye’nin haklılığını savunduklarını belirtti. Arıoğlu, “Görüşmelerimizde hem belgelerle ve tarihi gerçeklerle, siyasi nitelikli bu suçlamanın haksız olduğunu anlattık, hem de Türk-Amerikan ilişkileri ve stratejik ortaklığın önemini vurguladık” dedi. Heyette bulunan diğer milletvekilleri de yaptıkları görüşmelerde Türk halkının duygu ve görüşlerini aktardıklarını ve tasarının geçmemesi yönündeki beklentilerini ilettiklerini söyledi.

CHP İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil, “Bazı Kongre üyelerinin Ermeni konusu ve karar tasarısının içeriğiyle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadan tasarıya imza attıklarını gördük” dedi ve bu milletvekillerine tasarının geçmesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zararı bir kez daha anlattıklarını vurguladı. Tamaylıgil, çok verimli bir ziyaret programı yaptıklarını, önemli isimlerle görüşme fırsatı bulduklarını ve olumlu bir izlenimle ayrıldıklarını kaydetti.

Heyet başkanı AK Parti İstanbul milletvekili Egemen Bağış ise demokratik bir ülke olan Türkiye’de halkın müttefik bir ülke olarak gördüğü Amerika’dan haklı beklentileri olduğunu ve kendilerinin de bunu Amerikalı muhataplarına iletmekle yükümlü olduklarını belirtti. “Türk-Amerikan ilişkileri henüz potansiyelinin yüzde 50’sinde bile değil” diyen Bağış, daha yapılacak çok şey olduğunu, Amerikan Kongresi’nin bu ilişkileri kendi eliyle “baltalamaması” gerektiğini söyledi. Egemen Bağış Amerikan Kongresi’ne sunulan karar tasarısının Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından da yarar sağlamayacağını ve bu ilişkileri daha da geriye götüreceğini kaydetti.

Toplantıya katılan bir diğer isim de NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu başkanı Vahit Erdem’di. Erdem, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının daha önce de birçok kez gündeme geldiğini ve bundan sonra da geleceğini söyleyerek, kalıcı bir çözüm bulunmasının önemine dikkat çekti. Erdem, tarihçilerden oluşan bir komisyonun kurulması yönünde Türkiye’nin taleplerini yineledi.

Washington’dan Chicago’ya geçen heyet, orada da görüşmelerde bulunduktan sonra Türkiye’ye dönecek. Türkiye Büyük Millet Mevlisi’nden üçüncü heyetin Washington’daki lobi grupları ve milletvekilleriyle Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısını görüşmek üzere gelecek haftasonu Amerika’ya gelmesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG