Erişilebilirlik

11 Eylül Zanlısından İtiraf


Amerika Savunma Bakanlığı’nın Çarşamba günü yayınladığı mahkeme tutanaklarına göre, Halit Şeyh Muhammet 11 Eylül saldırılarından A’dan Z’ye kadar kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Tutanaklara göre, Muhammet sorgulamasında, “11 Eylül operasyonunun tasarlanması, ayrıntılarının planlanması ve uygulanmasından sorumlu kişi ” olduğunu ileri sürdü.

Geçen Cuma günü Küba’daki Guantanamo cezaevinde özel bir askere heyete bilgi veren Halit Şeyh Muhammet 11 Eylül’den önce ve sonra meydana gelen bir dizi terör eyleminin sorumluluğunu da üstlendi.

Bunlar arasında, New York’ta Dünya Ticaret merkezine 1993 yılında yapılan ilk bombalı saldırıyla, Endonezya’nın Bali adasındaki diskotek saldırısı ve ayakkabıya gizlenen patlayıcı maddeyle uçak düşürme girişimi de var.

Halit Şeyh Muhammet 2003 yılının Kasım ayında İstanbul’da 50’den fazla kişinin öldüğü saldıralar için maddi destek sağladığını da söyledi.

Pakistan uyruklu olan Halit Şey Muhammet 2003 yılında bu ülkede yakalanmış ve daha sonra Küba’daki Amerikan üssüne sevkedilmişti.

Muhammet’in ele geçirilmesine yardım eden Pakistanlı yetkililer itirafların çok önemli olduğu görüşünde. Emekli Orgeneral ve güvenlik uzmanı Talat Mesut itirafın, iddiaların aksine Pakistan’ın terörle mücadelede Amerikay ’la işbirliği yaptığını kanıtladığını söylüyor.

Pakistanlı uzman, itirafın, Amerikan düşmanlığının giderek arttığı Pakistan’da etkili olacağını, halkın el Kaide’nin gerçek yüzünü anlamasına yardımcı olacağını savunuyor.

Halit Şeyh Muhammet’le birlikte 13 tutuklu terör zanlısı geçen hafta üç subaydan oluşan askeri bir heyet tarafından sorguya çekildi. Muhammet’in, Üsame bin Ladin ve Ayman el Zavahiri’den sonra el Kaide’nin üç numaralı adamı olduğu sanılıyor.

Sorguya çekilen zanlılar arasında Şeyh Muhammet’e yardım etmekle suçlanan Yemen doğumlu Remzi Bin el Şib de vardı. Daha önce başka ülkelerde tutulan Muhammet ve diğer zanlılar Guantanamo’ya geçen yıl nakledildiler.

Amerika Savunma Bakanlığı güvenlik gerekçesiyle bu zanlıların duruşmalarına gazetecileri almıyor. İnsan hakları kuruluşları, bazı yabancı hükümetler ve Kongre üyeleri yargılamaların gizli yapılmasını ve Guantanamo’daki diğer uygulamaları, sanıklara yeterli savunma imkanları verilmediği gerekçesiyle eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG