Erişilebilirlik

ABD Sudan'a Yaptırım Paketi Hazırlıyor


Amerika Birleşmiş Milletler barış gücü birliklerinin Darfur’a girmesine izin vermeyen Sudan’a yaptırım paketi hazırladığını açıkladı.

Amerika’nın Sudan için görevlendirdiği özel temsilci Andrew Natsios, Sudan’a seyahat yasağı uygulanabileceği ve önde gelen Sudanlı yetkililerin yurtdışındaki mal varlıklarının dondurulabileceğini söyledi. Yetkili ayrıca, Sudan şirketlerine Amerikan Doları bazında yapılan banka havalelerinin de engellenebileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Washington’un Sudan’a yaptırım kararı alması için Güvenlik Konseyi’ne de başvurmayı düşündüğünü bildirdi.

Konuyla ilgili bir başka açıklamaysa, İngiltere Başbakanı Tony Blair’den geldi. Blair, Sudan’ın Darfur’daki durumu düzeltmemesi durumunda uluslararası toplumdan bu ülkeye karşı sert tavır almasını istedi.

Hafta başında Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Birleşmiş Milletler’e bir mektup göndermiş ve Darfur’a yollanacak barış gücü birliklerine izin vereceği yönündeki sözünden vazgeçme işareti vermişti.
XS
SM
MD
LG