Erişilebilirlik

Afganistan'da Operasyonlar Sürüyor


NATO birlikleri, Afganistan’ın Helmand vilayetinde bir militanı hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırının başarılı olup olmadığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

NATO, hedef alınan militanın uçak savarların Afganistan’a sokulmasıyla bağlantılı olduğunu açıkladı.

Bu arada, Afganistan’ın doğusundaki Host vilayetinde yol kenerına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu dört Afgan güvenlik görevlisinin öldüğü açıklandı.

Dün de, hükümet yanlısı aşiret reisi Molla Nakib’in konvoyuna saldırı düzenlendi. Nakib ve ailesinin bazı fertleri saldırıda yaralandı. Saldırı sonucu iki kişinin öldüğü bildirildi.

Parlamento'da Af Tartışması

Afganistan Parlamentosu, savaş suçlularına af öngören yasa tasarısını kabul etti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai tasarıyı önceki şekliyle veto etmişti. Tasarının son versiyonunda savaş suçu mağdurlarına bazı haklar tanınıyor.

Veto edilen tasarıda, 1980’li yıllarda Sovyet işgali ve hemen sonra patlak veren iç savaş sırasında savaş suçu işleyen kişilere genel af öngörülüyordu.

Uluslararası kuruluşlar, savaş suçu işleyen kişilerin yargılanmasını istiyor.

Savaş suçu işlemekle suçlanan kişiler arasında Parlamento üyeleri de var. Tasarıyı destekleyenler, Afganistan'da uzlaşma sağlanması için af ilan edilmesi gerektiği görüşünde. Ancak bazı milletvekilleri ve hükümet yetkilileri, suç işleyenlerin adalete teslim edilmesini istiyor.



XS
SM
MD
LG