Erişilebilirlik

Bush Uruguay'a Gitti


Başkan Bush, Latin Amerika ziyaretinin ikinci gününde Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez’le bir araya geldi. Gündemde, ticaret ve göçmenlik konuları vardı.

Colonia kentindeki toplantıdan sonra açıklama yapan Vazquez, Bush’a Amerika’da binlerce Uruguaylı göçmenin yaşadığını hatırlattığını söyledi.

Bush, Amerikan Kongresi’nin göçmenlik reformu kanununu biran önce geçirmesini istedi. Bush, Amerika’da yaşayan kaçak işçilere vatandaşlık verilemeyeceğini, ancak bu göçmenlerin sınırdışı da edilemeyeceğini belirtti.

Bush, görüşmelerde ticari konuların da ele alındığını açıkladı. Uruguay Devlet Başkanı, ülkesinin Amerika’daki piyaslara daha kolay erişmek istediğini söyledi. Bush, Uruguay’ın talebinin değerlendirileceğini, ancak Amerikan mallarının da Uruguay piyasalarına kolaylıkla erişebilmesinin sağlanmasını istedi.

Uruguay’dan sonra Başkan Bush, Kolombiya, Guatemala ve Meksika’ya gidecek. Beyaz Saray, Latin Amerika ziyaretinin bir ‘iyi niyet seferi’ olarak planlandığını açıkladı. Ancak bazı kesimler, Bush’un, aslında Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in nüfuzunu sınırlandırmayı hedeflediğini savunuyor.

Bu arada, Latin Amerika ülkelerinde Bush aleyhtarı gösteriler devam ediyor. Şu ana kadar, Brezilya, Kolombiya ve Uruguay’da Bush’un ziyaretini protesto eden gösteriler düzenlendi.

'Yoksuluk Nedeniyle Demokrasi Sorgulanıyor'

Amerikan halkına hitaben bir radyo konuşması yapan Başkan Bush, Latin Amerika ülkelerinde yoksuluk nedeniyle, bazı kesimlerin demokrasiyi sorguladığını söyledi.

Bush, bazı Latin Amerikalıların yoksulluk nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşamadığını ve eğitim imkanlarından yararlanamadığını belirtti.

Bush, Latin Amerika'nın kalkınmasının Amerika'nın çıkarına olduğunu vurguladı. Amerika'nın bölgedeki yeni demokrasilere eğitim ve sağlık alanlarında yardım ettiğini söyeleyen Bush, bu ülkelere yapılan ekonomik yardımların da arttırıldığına dikkat çekti.








XS
SM
MD
LG