Erişilebilirlik

Bağdat Güvenlik Konferansı


Irakli yetkililer Bağdat’ta yapılan bölgesel güvenlik konferansının 'yapıcı' bir havada geçtiğini ve Irak'ta şiddet olaylarını durdurma konusunda faydalı görüşmeler yapıladığını açıkladı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesindeki aşırıcılara destek veren yapının bozulması için uluslararası toplumdan destek istedi. El Maliki, Irak’ta giderek artan terör saldırıları ve mezhepler arası çatışmaların bütün bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu.

Konferansda bir konuşma yapan Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak’ta şiddet olaylarının durdurulması için komşu ülkelerden destek istedi.

Halilzad, Irak’ın dağılmasının toplantılarda temsil edilen ülkelerin çıkarına olmadığını hatırlattı.

Amerika'nın Sesi'ne açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, toplantılar sonunda üç teknik komitenin kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi. Zebari, bu çalışma gruplarından birinin güvenlik birinin de enerji konularına odaklanacağını açıkladı.

Bir gün süren güvenlik konferansına İran ve Suriye dahil Irak’ın komşuları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri katıldı.

İranlı temsilci Abbas Araghchi, Amerikalı yetkililerle ikili görüşme yapılmadığını söyledi.

Halilzad, İranlı ve diğer yetkililerle yapılan görüşmelerin yapıcı olduğunu ve Irak’taki sorunları çömeyi hedeflediğini açıkladı.

Halilzad, bir sonraki toplantının muhtemelen Nisan ayında İstanbul’da yapılacağını ve bu toplantılara Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da katılacağını açıkladı.

Görüşmeler Sırasında Bombalı Saldırı

Toplantıların yapıldığı mekana yakın bir yerde iki bombalı saldırı düzenlendi. Yetkililer, Bağdat’ın Sadr mahallesinde düzenlenen intihar saldırılarında toplam 18 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan, dün el Kaide’yle bağlantılı bir liderin tutuklandığı doğrulandı. Ancak, tutuklanan kişinin ‘Irak İslam Devleti’ adlı terör örgütünün lideri Ebu Ömer el Bağdadi olmadığı açıklandı.

Alman Rehineyi Öldürme Tehdidi

Bağdat’ta kaçırılan Alman vatandaşı bir kadının ve oğlunun, Almanya’nın askerlerini Afganistan’dan 10 gün içinde çekmediği takdirde öldürüleceği belirtildi.

“Doğruluk Okları” adlı terör örgütü, bugün, kadını ve oğlunu gösteren video görüntülerini internette yayınladı.

Görüntülerde Hannelore Marianne Krause adlı rehine, Almanya Başbakanı Angela Merkel’den militanların talebini yerine getirmesini istiyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı militanların tehdidi konusunda bir açıklama yapmıyor.

Almanya’nın Irak’ta askeri bulunmuyor; ancak Afganistan’da 3000 Alman askeri görev yapıyor.



XS
SM
MD
LG