Erişilebilirlik

Bakü'de Türk Dünyası Forumu Toplandı


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenileri, Türk dünyasına karşı izledikleri politikayı değiştirmeye çağırdı.

Aliyev, Baku’da düzenlenen Azerbaycan ve Türk Diaspora Örgütleri Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan arasında tam bir düşünce birliği bulunduğunu ve sonsuza kadar devam edeceğini söyledi.

Aliyev, bölgede inşa edilen petrol ve doğal gaz boru hatlarının ve yeni yapılacak demiryolunun bu işbirliği anlayışının örnekleri olduğunu belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, yabancı ülkelerdeki Türk ve Azerbaycanlıların, siyaset ve iş dünyasında daha aktif olmaları gerektiğini, Ermeni lobilerinin faaliyetinin ancak bu şekilde dengelenebileceğini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hem foruma katılmak hem de yeni inşa edilen Türkiye Büyükelçiliği’nin açılışını yapmak amacıyla bugün Baku’daydı. Erdoğan da forumdaki konuşmasında dünyanın 118 ülkesinde Türklerin artan varlığına ve genişleyen rolüne değindi; Birçok ülkede Türklerin bugün artık işçi değil, işveren olduğunu söyledi.

Erdoğan, Azerbaycan topraklarında devam eden Ermeni işgalini, Türkiye için kanayan bir yara olarak niteledi.

Baku’da bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da foruma katılmasını, Kıbrıs Türkleri üzerindeki tecridin kırılması yolunda önemli bir adım olarak niteledi. Talat, “Bugün Kıbrıs Türklerini savunan iki Türk Cumhuriyeti var: Türkiye ve Azerbaycan...” diye konuştu.

Baku’daki yeni Türk büyükelçiliği binasının açılış törenine de Aliyev, Erdoğan ve Talat, birlikte katıldılar. Diaspora Örgütleri Forumu’na ise 48 ülkeden, Türk ve Azerbaycan örgütlerinin liderleri olan 513 kişi katılıyor.

XS
SM
MD
LG