Erişilebilirlik

'Lordlar Kamarası Üyeleri Seçilsin'


İngiltere Avam Kamarası tarihi bir kararla, Lordlar Kamarası’nın bütün üyelerinin seçimle işbaşına gelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Avam Kamarası kararını 224’e karşı 334 oyla aldı. Alınan karar, Avam Kamarası lideri Jack Straw tarafından “tarihi bir adım” olarak nitelendi. İngiliz gazeteleri ise, “Lordlar’a Elveda”, “Tarihi Gün”, “İngiltere’nin Yeni Senatosu” şeklinde başlıklar attılar. Ancak karar tavsiye niteliğinde. Bununla birlikte, demokrasinin beşiği olarak nitelenen bir ülkede, yine “parlamentoların anası” olarak adlandırılan Westminster’in bir kanadı tarafından yaklaşık 700 yıldır ilk kez böyle bir karar alınıyor. Benzer bir reform tasarısı dört yıl once de Avam Kamarası’nın önüne gelmiş, ancak reddedilmişti. 96 yıl once ise ilk reform yapılmıştı.

Şimdi, Parlamento'nun bir kanadı tarafından kabul edilen bu reform tasarısının, reforma tabii tutulması planlanan Lordlar Kamarası tarafından da oylanması gerekiyor. Konuyu gelecek hafta tartışmaya başlayacak Lordlar’ın ise, kendi yetkilerini ve konumlarını değiştirmeye hiç de istekli olmayacağı iddia ediliyor. Dolayısıyla, bazı çevreler, Avam Kamarası tavsiye kararını “ölü doğmuş bir karar” olarak niteliyorlar. Bununla birlikte, İngiliz Parlamentosu’nun tarihinde ilk kez böyle bir karar almış olması bir “devrim” niteliğinde görülüyor. Ayrıca, Lordlar Kamarası’nın konumunun değiştirilmesine yol açacak sürecin başlangıcını oluşturmasının kaçınılmazlığına işaret ediliyor. Ancak bu sürecin tamamlanmasının ise yıllar alabileceği belirtiliyor.

Öngörülen reformlar arasında, Lordlar’ın sayısını 746’dan 540’a indirmek, asalet ve soyluluk sebebiyle babadan oğula geçen Lordluk sıfatı ve üyeliğini kaldırmak, bu şekildeki Lordlar Kamarası üyeliğini ömür boyu yerine belli bir süreyle kısıtlamak ve atama usulünü kaldırmak gibi önlemler bulunuyor. Ayrıca Lordlar’ın seçileceği seçimleri, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle aynı anda yapmak da öngörülen değişiklikler arasında bulunuyor. Ancak seçimle işbaşına gelmiş bir Lordlar Kamarası’nın Avam Kamarası ile çok yoğun bir rekabet içinde olabileceği ve Parlamento’nun çalışamaz hale gelebileceği de vurgulanan hususlar arasında bulunuyor. Adı bile “Reformlaştırılmış Kamara” olabilecek Parlamentonun ikinci kanadının, Avam Kamarası’nın kendisini değişikliğe zorlayabileceğine işaret ediliyor. Tüm bu durumların ise , kısacası, hükümeti zor durumda bırakacağına inanılıyor.

XS
SM
MD
LG