Erişilebilirlik

Aşgari'nin ABD'ye İltica Edeceği Öne Sürüldü


Şam’dan İstanbul’a gelip dört yıldızlı bir otele yerleştikten sonra ortadan kaybolan eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgari’nin bulunması için Türkiye’de devletin tüm güvenlik birimleri alarma geçti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Asgari’nin kayboluşuna ilişkin Ankara’dan açıklama bekleyen Tahran yönetimine Aşgari’nin Türkiye’ye gelmeden önce kendilerinin bilgilendirilmediği siteminde bulunması dikkat çekiyor. Ankara, Aşgari’nin durumu hakkında sadece Tahran’dan değil İsrail’den gelen sorulara da yanıt vermeye çalışıyor.

İran Devrim Muhafızları Komutanı da olan Ali Rıza Aşgari’nin İstanbul’da kayboluşu aslında tam bir muammaya dönüştü. Aşgari’nin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ve İsrail gizli servisi Mossad tarafından kaçırıldığı iddialarına yenileri eklenirken, Tahran’ın Asgari’yi bulmak üzere Türkiye’ye gönderdiği araştırma ekibi çalışmalarını derinleştirdi.

Bununla yetinmeyen İran yönetimi Dışişleri Bakanı Manuçher Mottaki aracılığıyla Aşgari’nin durumuna ilişkin Ankara’dan bir açıklama beklediklerini duyurmuştu. Bu duyurunun ardından dün Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, devletin tüm güvenlik birimlerinin Aşgari’yi bulmak için yoğun bir çalışma yürüttüğünü açıkladı.

Bakan Gül Aşgari’nin kayboluşuna ilişkin Tahran-Ankara hattında yaşananları Ankara’da bulunan Katar Başbakan Yardımcısı El-Tani ile görüşmesinin ardından gazetecilerin soruları üzerine anlattı. Gül’ün verdiği bilgiye göre, Aşgari’den 10 gün boyunca haber alamayan ailesi durumu İran makamlarına iletti ve böylelikle İran ile Türkiye Asgari’yi aramaya koyuldu. Türkiye’ye her gün milyonlarca turist geldiğini ve hepsinin serbest hareket ettiğini belirten Gül’ün, Asgari Türkiye’ye gelmeden Türk makamlarına gerekli bilginin verilmediğini söylemesi dikkat çekti.

Asgari’nin bulunmasını çok önemsediklerini belirten Gül, Aşgari’nin istihbarat birimlerince kaçırıldığına ilişkin iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Asgari’nin kayboluşu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgilerin ise İran Emniyet Müdürü İsmail Ahmedi Mugaddem’den gelmesi dikkat çekiyor. Mugaddem, Aşgari’nin bulunması için Türk polisiyle çalıştıklarını belirtirken, savunma bakanlığı geçmişi yüzünden Asgari’nin Batılı istihbarat servislerince kaçırıldığını öne sürmüştü. Mugaddem Aşgari’nin Şam’a ve Türkiye’ye özel bir ziyaret yaptığını, İstanbul’da bir otelde 3 gün kaldıktan sonra ortadan kaybolduğunu söylemişti. Mugaddem, Türk polisinden aldığı bilgiyi de kamuoyuna aktarmış bu bilgiye göre Aşgari herhangi bir Türk hastanesinde bulunamadığı gibi Türkiye’den de ayrılmamıştı.

İşte bu açıklamalara, medyada yapılan yorumlar da eklenince Aşgari’nin kayboluşunun yarattığı muammanın daha da süreceği gözleniyor. Öyle ki, İsrail medyası, Aşgari’nin kaybolmasının ardından komplo teorileriyle kaynıyor. Haaretz Gazetesi’ne göre, MOSSAD ya da CIA, ya Asgari’yi kaçırdı ya da kaçmasına yardım etti. Gazete, Aşgari’nin Amerika’ya sığındığı iddiasını ortaya attı. İran uzmanı İsrailli yorumcu Menaşe Amir, Aşgari’nin ailesini de kaçırdığını öne sürüp, ailesinin Aşgari’den önce İran’dan ayrıldığını dile getirdi. Eski MOSSAD ajanı ve Maariv muhabiri Gad Şimron, Asgari’nin İran’ın nükleer programı hakkında hassas bilgilere sahip olduğundan, casusların adam kaçırdığı soğuk savaş günlerine dönüldüğü yorumunu yaptı. ABC News’e konuşan bir uzman da, Aşgari’nin ailesiyle Avrupa’da olduğunu ve Amerika ile işbirliği yaptığını öne sürdü.

Ankara’daki diplomatik kaynaklar ise Aşgari ile ilgili iddiaların arkasının kesilmeyeceğini belirtirken herkesin Türk güvenlik birimlerinin yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarını beklemesini istiyor. Dışişleri Bakanlığı da sadece İran’dan değil İsrail’den gelen Aşgari sorularına yanıt bulmaya çalışıyor.

Bu arada önde gelen Arap gazetesi El Şark Al Evsat da eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Aşgari’nin halen kuzey Avrupa’da Amerikalı istihbarat ajanları tarafından sorguya çekildiğini öne sürdü. Gazeteye göre, Aşgari ABD'ye sığınma hakkı için başvurdu.

XS
SM
MD
LG