Erişilebilirlik

Maliki'den Basra'daki Baskına Eleştiri


Irak Başbakanı Nuri el-Maliki Basra’da, Irak ve İngiliz kuvvetlerinin, hükümete bağlı bir istihbarat merkezine düzenliği ortak baskını yasadışı olarak tanımlayarak, soruşturma açılmasını emretti. İngiliz askerleri, binada işkence görmüş 30 kadar tutukluyla karşılaştı. Maliki bu tutuklulardan hiç söz etmeden, Şiilerin çoğunlukta olduğu Basra’daki baskını sorumsuz ve yasadışı olarak niteledi.

İngiliz askeri yetkilileriyse koalisyon kuvvetlerinin desteğindeki Irak birliklerince düzenlenen baskının amacının terörist aramak olduğunu, ancak tesiste bir kadınla iki çocuk da dahil, işkence görmüş 30 kadar tutuklunun bulunduğunu açıkladı.

2005 yılının Kasım ayında Bağdat’ta, Şiilerin denetimindeki bir hapishaneye baskın düzenleyen Amerikan askerleri işkence izleri taşıyan Sünni tutuklularla karşılaşmıştı.

Dün ayrıca, Bağdat’ta bir kitap çarşısını hedef alan bombalı saldırıda 26 kişi öldü. Yetkililer, araca yerleştirilen bombanın patlaması sırasında, çoğu ağır olmak üzere 54 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırı, Amerikan ve Irak birliklerinin Bağdat’ta mezhep çatışmalarını önlemeyi amaçlayan operasyonu üçüncü haftasına girerken kaydedildi.
XS
SM
MD
LG