Erişilebilirlik

İnsan Hakları Raporu Yayınlandı


Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2006 İnsan Hakları Raporunda, Türkiye’de bazı ilerlemeler kaydedildiği; ancak sorunların devam ettiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türk Ceza Kanunun 301’inci maddesine atıfta bulunuluyor ve ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığı vurgulanıyor.

Kadına karşı şiddet – özellikle namus cinayetlerinin yaygın bir sorun olduğunu belirtilen raporda, azınlıkların mülk edinme hakkının kısıtlanması eleştiriliyor.

Dışişleri Bakanlığının raporunda, polis arasında yolsuzluğun sürdüğü, işkence, dayak olaylarına rastlandığı yazıyor. Ceza kanunun değiştirilmesiyle işkencenin engellenmesi konusunda ilerleme sağlandığını belirten raporda, yeni kanunların uygulanmasında sorunlar yaşandığı vurgulanıyor

Raporda, yürütme organının zaman zaman adaletin bağımsızlığı ilkesini ihlal ettiği; davaların uzun sürdüğü; ve savcılarla yargıçlar arasındaki yakın ilişkinin adil olarak yargılanma hakkını zedelediği görüşüne de yer veriliyor.

Darfur'da İnsan Hakları İhlalleri

Amerika Dışişleri Bakanlığının 2006 insan hakları raporunda Darfur, bu hakların “en kötü ihlal edildiği” yer olarak belirtildi.

Raporda sivillerin yaygın biçimde öldürülmesi, ırza tecavüzün sistemli bir savaş ve işkence aracı olarak kullanılmasından Sudan hükümeti ve hükümet tarafından desteklenen Cancavit milisleri sorumlu tutuluyor.

Irak ve Afganistan’da terör ve mezhep çatışmaları nedeniyle insan hakları ihlallerinin devam ettiğini belirten rapor, Rusya’da basın özgürlüğünün kısıtlanmasını eleştiriyor.

Raporda Çin hükümetinin insan hakları politikasının kötüleştiği vurgulanırken Azerbaycan ve Özbekistan’da da insan hakları ihlallerinin artmasına dikkat çekiliyor.

Liberya, Fas ve Ukrayna insan hakları alanında önemli ilerleme olduğunu belirten rapor, Kongo’yu da 45 yıldan beri ilk kez demokratik seçimler gerçekleştirmesi nedeniyle kutluyor.

XS
SM
MD
LG