Erişilebilirlik

İran'la Anlaşmaya İngiltere'den Müdahale


İngiliz hükümetinin, ülkenin en büyük enerji şirketlerinden birini İran ile bir doğal gaz anlaşmasına girmemesi konusunda uyardığı bildiriliyor.

Aralarında İngiltere’nin de bulunduğu altı ülkenin, nükleer programını durdurmayan İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulamayı düşündükleri bir dönemde, bu altı ülkeden birisi olan İngiltere, ülkenin en büyük enerji şirketlerinden birisini, Tahran ile hiçbir doğal gaz anlaşmasına girmemesi konusunda uyardı.

İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesinin haberine göre, ülkenin en büyük doğal gaz şirketlerinden British Gas’ı da bünyesinde bulunduran Centrica şirketinin bir yöneticisi, İngiliz hükümetinin, şirketin, İran ile bir doğal gaz anlaşmasına girmesinin doğru olmayacağını söylediğini açıkladı. İngiltere nüfusunun yaklaşık dörtte birine enerji sağlayan ve ülke çapında yaklaşık 16 milyon müşterisi bulunan Centrica’nın gelecekteki enerji ve özellikle doğal gaz ihtiyacını karşılaması konusunda İran ile temas etmek istediğini öğrenen Blair hükümetinin, şirketin bu girşimine engel olduğu ortaya çıktı.

The Observer gazetesinin haberine göre, Centrica şirketinin araştırma ve üretim kolu olan “Centrica Energy” grubunun genel müdürü Jake Ulrich, kendilerine, İngiliz hükümeti tarafından İran milli petrol şirketiyle uzun vadeli bir anlaşmaya girmemelerinin tavsiye edildiğini açıkladı. Ulrich, İran’ın, Rusya ve Katar’dan sonra üçüncü büyük doğal gaz üreticisi olduğunu hatırlatarak, “İran ile bir şekilde görüşmeliyiz. Fakat anlaşılan o ki, şu aşamada değil. (İngiliz) Dışişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde, onlar da bir ticari ilişkinin iyi olacağını, ama şu anda bunun zamanı olmadığını söylüyorlar,” şeklinde konuştu.

Centrica’nın, doğalgaz arzını, tüketim talebinin yüzde 35 düzeyine çıkarmayı hedeflediği kaydedilen haberde, şirket yöneticisi Ulrich, The Observer’a şunları söyledi: “Rusya, Katar ve İran dünyadaki en büyük üç üretici. Bir şekilde bu üç ülkeyle bir ilişkide olmak zorundasınız. İran sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için iyi bir kaynak olabilir ve bu LNG özel tankerlerle İngiltere’ye taşınabilir. İran olmaksızın uzun dönemli bir sıvılaştırılmış doğal gaz stratejisi oluşturmak imkansız. Dünyanın en büyük üçüncü rezervlerine sahipler. Shell gibi bazı uluslararası enerji şirketleri İran’da bulunmaktadır. İşte bu şirketlerle bir arz anlaşması yapmamız mümkün olabilir.”

Gazete, ancak, bununla birlikte, Shell şirketinin İspanyol Repsol ile, İran’ın güney Pars doğal gaz alanlarını geliştirme konusundaki anlaşmasının geçtiğimiz Ocak ayında Amerika tarafından inceleme altına alındığını ve Waşhington tarafından bir soruşturma ve muhtemel yaptırımlara yolaçabileceği uyarısında bulunulduğunu hatırlattı.

The Observer, Centrica dışındaki diğer bazı İngiliz şirketlerinin de İngiliz hükümeti tarafından İran ile anlaşmaya girmemeleri konusunda uyarıldıklarının bildirildiğini yazdı. Centrica şirketinin İngiltere iç piyasasındaki dağitım şebekeleri, Rus Gazprom’un da almak istediği varlıklar arasında bulunuyor.
XS
SM
MD
LG