Erişilebilirlik

Bypass Ameliyatlarında Riskli İlaç


Amerika’da her yıl yaklaşık 350 bin bypas ameliyatı yapılıyor. Bazı uzmanlar bu ameliyatın her kalp hastası için uygun olup olmadığı konusunda kaygılı. Bypass ameliyatı sırasında kanamayı kontrol etmek amacıyla kullanılan bir ilaçla igili kaygılar da giderek artıyor.

İlacın asıl adı Aprotinin. Alman Bayer Şirketi, ilacı Amerika’da Trasylol adıyla satıyor. 2006’da Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, yapılan 2 araştırmanın sonuçlarını değerlendirmeye başladı. Sonuçlar, bypass ameliyatı geçiren hastalara aprotinin verilmesinin böbrek ve kalp yetmezliğiyle felç riskini arttırdığını gösteriyor. Bypass yaygın olarak CABG (cabbage) ameliyatı olarak biliniyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, bu veriler üzerine, ilacın üstüne uyarı etiketi koydu. Buna göre ilaç sadece acil bypass ameliyatı sırasında kan kaybı tehlikesiyle karşılaşan ya da kan değişimi gereken hastalara verilecek. Chicago’daki Northwestern Memorial Hastanesi kalp cerrahı doktor Patrick McCarthy 5 binden fazla CABG ameliyatı gerçekleştirmiş. Dr. Mc Carthy şöyle kpnuşuyor: "Kalp ameliyatının riskleri var ve kanama bu risklerden biri. Bu sorunla hemen her gün karşılaşıyoruz."

Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya’da yaklaşık 4 bin hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, CABG ameliyatı sırasında çok sayıda kan damarının tıkanması aprotinine bağlanıyor. Dr Dennis Mangano ise, araştırmadan çıkan en önemli iki sonucu, incelenen 3 ilaçtan biri olan Aprotinin'in güvenilir olmaması ve ameliyat sonrası 5 yıl boyunca ölüm oranında artışa yol açması olarak sıralıyor.

Kaliforniya’nın San Bruno kentindeki Ischemia Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Doktor Mangano ve diğer araştırmacılar aprotinin ve iki benzer ilaç üzerinde araştırma yaptı. Doktor Mangano sonuçtan büyük üzüntü duyduğunu belirtiyor. Dr. Mangano, "Ameliyatlarda aprotinin yerine diğer iki ilaçtan birini kullansaydık, 10 binden fazla hastanın hayatını kurtarabilirdik." diye konuşuyor.

2006’da Gıda ve İlaç Dairesi’nin aprotinine karşı uyarıda bulunmasına neden olan araştırmalardan birinin masrafını Bayer karşıladı ve ilacı pazarlayan firmanın, aprotininin güvenli olduğuna dair açıklamasından birkaç gün önce uyarıyı yayınladı.

Ischemia Vakfı’nın araştırmasına karşı çıkan Bayer Şirketi, açıklanan bilginin güvenilir olmadığını bildirdi. Bayer, buarada kanser ameliyatlarında aprotinin kullanılmasıyla ilgili üç araştırmayı da finanse etti.

XS
SM
MD
LG