Erişilebilirlik

Ankara Bağdat Konferansına Hazırlanıyor


Ankara, bu haftaya 10 Mart’ta Bağdat’ta yapılacak, Irak'ta güvenlik konulu uluslararası konferansın hazırlıkları ile giriyor. Konferansta, Türkiye’yi Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol temsil edecek. Ankara, bu hazırlıklar çerçevesinde Amerika’nın NATO’daki Daimi Temsilcisi Victoria Nuland’ı ağırlayacak.

Öte yandan Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’ye karşı Ankara’da oluşan eleştiri cephesi genişliyor. Avrupa Birliği’nin ifade özgürlüğünün önünde temel engel gördüğü Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin tartışmalar da yine Ankara’nın gündeminde.

Ankara açısından Bağdat’ta yapılacak Irak konulu uluslararası konferans, Türkiye’nin Irak’la ilgili kaygılarının uluslararası kamuoyunun gündemine taşınması için ‘kaçırılmaz’ bir fırsat.

Toplantıda, Irak’a komşu ülkelerin yanısıra BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan beş ülkenin temsilcilerinin de yeralacağını gözönünde bulunduran Dışişleri Bakanlığı, ‘aktif diplomasi’ çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Mısır’daki Arap Birliği toplantısında doğrudan görüşme fırsatı bulduğu Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’ye Irak’ta hiçbir etnik grubun ayrıcalıklı olmaması için iki ülkenin işbirliğinin önemine vurgu yaparken, Dışişleri Bakanılğı da Bağdat’ta, Türk-Irak ilişkilerinin güçlü işbirliği doğrultusunda ne kadar önemli boyutlara ulaşabileceğini anlatmaya hazırlanıyor.

Bağdat’taki toplantıda Türkiye adına temaslarda bulunacak Ankara’nın Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol’un toplantı için hazırladığı dosyalarda Kerkük’te demografik yapının nasıl değiştirildiğine ilişkin bilgilerin yanısıra Kürt grupların PKK terör örgütüne desteğini gösteren belgeler de yeralıyor.

Komşu ülkelerden PKK’ya desteğin kırılması için Kürt grupların yanısıra Irak hükümetinin de baskı altında tutulmasını isteyecek Çelikkol’un, Irak’lı Kürtlere de özel mesajlarının olacağı belirtiliyor. Bu mesajların daha alt düzeydeki diplomatlar aracılığı ile iletileceğini belirten Dışişleri yetkilileri, mesajların ‘Kürtlerle tüm etnik grupların kardeşliği’ temasını taşıyacağına dikkat çekiyor.

Bağdat’taki konferansa hazırlıklar kapsamında Ankara’nın bugün Amerika’nın NATO’daki daimi temsilcisi Victoria Nuland’ı ağırlaması da dikkat çekiyor. Nuland’ın temaslarında Irak’taki Türk-Amerikan işbirliğinin kapsamının ayrıntıları ile ele alınacağı belirtiliyor.

Öte yandan, Türkiye’nin ‘bağımsız Kürdistan’ fikrine alışmasını isteyen ve Kerkük’ün Kürdistan’ın ‘kalbi’ olduğunu iddia eden açıklamalarıyla Ankara’da tepki çeken Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’ye karşı Ankara’daki eleştiri cephesi daha da genişleyecekmiş gibi görünüyor.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un, Barzani’nin ‘kendi adına’ konuştuğunu söylemesi dikkat çekiyor. Wilson, Barzani’nin tepkiler üzerine açıklamalarında ‘düzeltmeye’ gideceğini hem Amerika’nın hem de Ankara’nın beklediğini ifade ediyor.

Ankara’da Barzani’ye en sert tepkiyi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül göstermiş ve Barzani’yi ‘hayalperest’ olarak nitelemişti.

Avrupa Birliği’nin, ifade özgürlüğü önünde temel engel olarak gördüğü Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesiyle ilgili tartışmalar ise Ankara’nın gündeminden düşmeyecek gibi görünüyor. Son olarak geçtiğimiz hafta sonunda uluslararası turizm konulu toplantıya katılmak için gittiği Antalya’da Başbakan Tayyip Erdoğan’un yaptığı “Değiştirmeye varız ama kaldırmaya yokuz” açıklamasının yeni tartışmalar yaratacağı anlaşılıyor. Avrupa’nın her ülkesinde 301 benzeri maddelerin olduğunu öne süren Erdoğan, maddenin nasıl değişmesi gerektiği konusunda sivil toplum örgütlerinden bekledikleri teklifleri almadıklarından da yakınıyor.

XS
SM
MD
LG