Erişilebilirlik

'Piyasalarda Durum İyi'


Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmayı değerlendiren Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, piyasaların normal bir şekilde işlediğini söyledi. Dalgalanmanın başladığı Şanghay borsası Salı günü yüzde 9 oranında değer kaybetti. DOW Jones endeksi, Salı günü son beş yıl içinde görülen en büyük düşüşü yaşadı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da Salı ve Çarşamba günü yüzde 5 virgül 4 oranında değer kaybetti.

Uzmanlar, New York borsasının 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana en kötü gününü yaşadığını söylüyor. Dow Jones endeksi 400 puan kaybetti. Dalgalanmanın, bir anda yüzde 9 değer kaybeden Şanghay borsası tarafından tetiklendiği belirtiliyor. Düşüşün kaynağında da, Çin ekonomisinde yavaşlama beklentisi olduğu düşünülüyor.

Çin'deki hızlı düşüş, dünyadaki yatırımcıları korkuttu ve yatırımcılar hisse senetlerini satmaya başladı.

Bu satışlar nedeniyle üç Amerikan endeksinde bu yıl elde edilen kazançlar, bir anda kayboldu. Kongre’de konuşan Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, durumu yakından izlediklerini söyledi. Bernanke, "Bütün verilere bakıyoruz. Amerikan ekonomisinde beklentilerimizle ilgili herhangi bir değişiklik yok" diye konuştu.

Bernanke, Amerikan ekonomisinin bu yıl normal bir şekilde büyümeye devam edeceğini ancak, sosyal sigorta ödenekleri ve artan sağlık harcamalarının zorluk yaratabileceğini belirtti. ABD Merkez Bankası Başkanı, “Eğer ciddi önlemler alınmazsa, ekonomi zayıflayacak – ve bunun bedelini genç nesiller ödemek zorunda kalacak. Kongre'nin alacağı kararlar kolay değil, ama bütçenin uzun dönemdeki ihtiyaçları karşılayacak bir şekilde düzenlenmesi büyük önem taşıyor,” dedi.

Bernanke’nin açıklamalarından bir gün önce, eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, ekonomik duraklamadan söz etmişti. Bu açıklamanın da borsadaki düşüşte etkili olduğu düşünülüyor.

XS
SM
MD
LG