Erişilebilirlik

Babacan: 'Enflasyon Düşecek'


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Brüksel’deki temaslarının ardından Londra’ya geçti.

Londra’da uluslararası yatırımcılarla bir toplantı yapan Bakan Babacan, daha sonra yaptığı açıklamada, uluslararası yatırımcıların Türk ekonomisine devam eden güveninin, Türk işadamları ve yatırımcıları tarafından da gösterilmesi çağrısında bulundu.

Babacan, Türk ekonomisi konusunda Türkiye’de “bazı çevreler” olarak nitelediği kesimlerce ifade edildiğini söylediği “şüpheleri” “kuru gürültü” olarak niteleyerek, Londra’da buluştuğu uluslararası yatırmcıların Türkiye’yi yakından izleyen milyarlarca dolarlık portföyleri yöneten kişiler olduğunu belirtti.

Türkiye’deki gelişmelerin yakından izleyen bu yatırımcılara, orta ve uzun vadeli ekonomik politikalar ile Türkiye’nin AB politikalarını anlattığını ifade eden Babacan, “AB hedefine doğru yürümekte olduğumuzu ifade ettik, ayrıca bütçe uygulamaları, kur politikası ve Merkez Bankası’nın faaliyetleri hakkında konuştuk,” dedi.

Babacan, yatırımcıların, 2007 yılında yapılacak seçimlerle ilgili sorular sorduklarını kaydederek, “seçimler halkın iradesinin ortaya çıktığı anlardır. Demokrasi ne kadar ileri giderse, o kadar iyi olur” şeklinde konuştu. Babacan, “Türkiye’de kendi işadamalarımıza korkular saran, riskler olduğunu söyleyenler var, fakat yabancı yatırımcılar Türk ekonomisine güvenler bakıyor” dedi ve Türkiye’de yapılan yatırımların çoğunluğunun yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğine işaret etti. Babacan, “kim Türkiye’nin geleceğine inanmışsa, yatırım yapmışsa, karlı çıkmıştır,” dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, son enflasyon rakamları konusunda da, “Şubat ayındaki tütün fiyatı ayarlamalarının” enflasyona etkisi olduğunu, ancak, “yılın ilk çeyreğinden sonra enflasyonun düşüş trendine girmesini beklediklerini” kaydetti. Babacan, Türkiye’de işlerin iyiye gittiğini ve eskiden aylık yüzde 8 ila 12’lik enflasyon oranlarından bahsedilirken, şimdi virgülden sonraki iki hanenin konuşulmaya başladığını kaydetti. Devlet bakanı, “artık 0,43 mü, 0,45 mi, onu konuşuyoruz,” dedi.

Son zamanlarda global marketlerde meydana gelen dalgalanmalara da değinen Babacan, “Çin faktörü, Amerika büyüme oranı beklentisinde meydana gelen değişiklikler ve diğer bazı faktörler sebebiyle piyasalarda bir dalgalanma olduğunu ancak açık ekonomilere uzun dönemde endişe kaynağı olacak bir husus bulunmadığını” vurguladı. Devlet bakanı, “açık toplum olmanın bir yararıdır, bu,” dedi.

Babacan, Türkiye’de, tarihinde olmadığı kadar gerçek anlamda bağımsız bir kur politikası izlendiğini ve Merkez Bankası’nın tam bağımsız hareket etmesinin sağlandığını ileri sürdü. Babacan, sermaye hareketlerinin Türkiye’ye serbest giriş çıkışının sağlandığını belirterek, “Çin bu hareketleri kontrol etmeyi aklından geçirdiği anda sonuçlarını gördü. Benzer bir örnek yakınlarda Tayland’da yaşandı,” dedi.

Babacan, uluslararası iş çevrelerinin seçimler açısından en çok göz önüne aldığı konunun istikrar olduğunu belirterek, “demokrasi ne kadar iyi işlerse istikrar da o derece sağlanır ve ekonomi daha iyiye gider” şeklinde konuştu. Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak Türkiye’de "kuru gürültü koparıldığını" söyledi ve "Bu, Türkiye’de kapalı sistemden istifade etmiş çevrelerin nemalarının ellerinden gidecek olmasına isyanlarıdır” dedi. Babacan, “halktan ve halk iradesinden kimse korkmamalı” şeklinde konuştu.

Babacan, son olarak, “Türk ekonomisine yatırım yapanlar 2008’de güzel karşılıklar alacaklar” dedi ve sadece 2006 yılında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye 19.8 milyar dolarlık 5-10-20 yıl vadeli kalıcı yatırım yaptıklarını hatırlattı. Babacan, “bu uluslararası iş çevrelerinin Türkiye’ye gösterdiği güvenin bir eseridir” dedi.

Bakan Babacan ile görüşmelerinden sonra konuştuğumuz uluslararası banka ve yatırım şirketlerinin bazı temsilcileri ise, “Türk ekonomisinin gidişatı konusunda temel bir endişeleri olamdığını, seçimler açısından yatırımcıları ilgilendiren iki hususun, cumhurbaşkanlığı seçiminin istikrarı nasıl etkileyeceği, ve genel seçimlerde yine istikrar açısından bir koalisyon hükümeti mi, tek parti iktidarı mı çıkacağı konusu olduğunu” vurguladılar.

Devlet bakanı Babacan, Londra yakınlarında Türkiye konusunda düzenlenen Wilton Park konferansına katıldıktan sonra bugün (Pazar) Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG