Erişilebilirlik

Çeçenistan'a Yeni Cumhurbaşkanı


Çeçenistan Parlamentosu eski bir isyancı lider olan Ramazan Kadirov'un bölgenin cumhurbaşkanı olmasını onayladı. 30 yaşındaki Kadirov bu göreve dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından aday gösterilmişti. Putin, önceki Cumhurbaşkanı Ali Alkhanov'u bu görevinden almış ve Rusya Federasyonu Adalet Bakan Yardımcısı olarak atamıştı.

Kadirov'un atanması iki meclisli bölge parlamentosunun iki kanadında da büyük çoğunlukla onaylandı.

Daha önce Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış olan eski isyancı lider, ayrılıkçı Çeçen hareketinin bastırılmasında önemli rol oynamıştı.

İnsan hakları grupları ise Kadirov'un denetimi altındaki güvenlik güçlerinin, ayrılıklı militan olduğu sanılan birçok sivili kaçırıp işkence yaptığını ve hatta öldürdüğünü savunuyor.

Yeni Çeçen Cumhurbaşkanının tanınmış Rus kadın gazeteci Anna Politovskaya'nın geçen yıl öldürülmesi olayına da karıştığı iddia ediliyor. Muhalif Novaya Gazeta adlı gazetede çalışan Politovskaya, Çeçenistan'daki durumu konu alan haberleriyle tanınıyordu. Kadın gazeteci, Ramazan Kadirov'un Çeçenistan'da işkence olaylarıyla ilişkisini konu alan haberinin yayınlanmasından hemen önce Moskova'daki oturduğu apartmanda vurularak öldürülmüştü. Kadirov hakkındaki suçlamaları "bir kadını asla öldürmem" diyerek reddediyor.

Müslüman Çeçen halkı Rus yönetimine karşı Çarlık dönemindenberi direniyor. Çeçenlerin 1990'lı yılların başında giriştiği bağımsızlık hareketi o zamanki Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından bölgeye binlerce asker gönderilerek bastırılmıştı. Çeçenistan savaşında binlerce kişi ölmüş, bölgedeki kentler yerle bir olmuştu.

Vladimir Putin'in Ramazan Kadirov'u Kremlin'de kabulü sırasında bu geçmişten hiç sözedilmedi. Kadirov, Putin'i övdü ve yeni görevini en iyi şekilde yerine getirme sözü verdi. Ramazan Kadirov'un babası Ahmed Kadirov, Çeçenistan Cumhurbaşkanı iken 2004 yılında suikastle öldürülmüş ve yerine Ali Alkhanov atanmıştı.

Baba-oğul Kadirov'lar ayrılıkçı Çeçen hareketine katıldıkları halde sonradan taraf değiştirerek bölgede Rus yönetimini desteklemeye başladı.

Gözlemciler, Vladimir Putin'in, Ramazan Kadirov'u, Rus askerleriyle isyancılar arasında çatışmaların yer yer devam ettiği Çeçenistan'da istikrarı koruyabilecek tek kişi olarak gördüğünü belirtiyor.

XS
SM
MD
LG