Erişilebilirlik

Bağdat'ta Patlama: 10 Ölü


Bağdat’ın güneyinde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 10 kişi öldü; 7 kişi yaralandı.

Öte yandan, Diyala vilayetinde, Muktadiye kasabasında Sünni Arap bir siyasetçinin iki kardesinin öldürüldüğü duyuruldu.

Bu arada, Bağdat’ta düzenlenen operasyonlarda sekiz militanın öldürüldüğü; altı militanın tutuklandığı açıklandı. Bağdat’ın yanı sıra, Mahmudiye kentinde de operasyonlar düzenleniyor.

Öte yandan, Basra’da bir İngiliz askerinin öldürüldüğü açıklandı.

ABD, İran ve Suriyeli Yetkililerle Görüşecek

Iraklı yetkililer, Bağdat’ta yapılacak konferansa İran ve Suriye ile birlikte Amerika ve İngiltere’nin de katılacağını açıkladı. Mart ortasında düzenlenecek konferansa Türkiye dahil Irak’a komşu ülkelerin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Arap Birliği temsilcileri katılacak. Konferansta Irak’ta şiddeti sona erdirme yolları tartışılacak.

Dışişleri Bakanlığı Washington’un Bağdat’ta düzenlenecek güvenlik konferansına katılacağını doğrularken yetkililer, Amerikalı temsilcilerin İran ve Suriyeli diplomatlarla ikili görüşmelerde bulunabileceklerini söylüyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Mart ortasında yapılacak toplantının büyük devletlerle İran ve Suriye dahil bölge ülkeleri arasındaki Irak ile ilgili görüş ayrılıklarının giderilmesi için fırsat olacağını açıkladı.

Irak hükümeti başta sadece komşu ülkeler ve önde gelen diğer Müslüman ülkeleri davet etmeyi planlamıştı. Ancak şimdi Bağdat’taki konferansa BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ülkelerin büyükelçilerinin de davet edilmesi kararlaştırıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Amerika’nın toplantıda ya şimdiki Bağdat büyükelçisi Zalmay Halilzad ya da o atama işlemi o tarihe kadar tamamlanırsa yeni büyükelçi Ryan Crocker tarafından temsil edileceğini açıkladı.

McCormack, konferansa Dışişleri bakanı Condoleezza Rice’in Irak Özel Danışmanı David Satterfield’in de katılacağını bildirdi.

McCormack, toplantının katılan herkes için Irak hakkında olumlu bir vizyon sunma ve ülkenin geleceği konusunda sorumlu bir rol oynama fırsatı getireceğini vurguladı.

Bakanlık sözcüsü McCormack konferans sırasında Amerikalı yetkililerle İran ya da Suriyeli yetkililer arasında ikili görüşme olasılığını reddetmedi.

McCormack şöyle dedi: "Toplantıya katılmayı planlıyoruz. İran, Suriye ve diğerleri de planlıyorlar. Şu aşamada, görüşmelerin nasıl bir yöne gideceği ya da taraflar arasında ne gibi temaslar olacağı konusunda bir tahminde bulunamam. Sanırım konferansa katılacak temsilcilerimizin, görüşmeler sırasında bir araya gelecekleri muhataplarıyla ilişkilerin profesyonelce olacaktır."

Amerika, Suriye’yi yabancı savaşçıların sınırlarından Irak’a geçmelerine izin vermekle suçluyor. Amerikalı askeri yetkililer, İran yapımı silahların Irak’a kaçırıldığı yolunda kanıtlar bulunduğunu söylüyor.

Amerika’nın İran ile yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişki yok..Buna rağmen iki ülkeden diplomatlar zaman zaman uluslararası ya da bölgesel konferanslarda görüşmelerde bulunuyor.

Amerika ile Suriye arasında ise gerginliklere rağmen diplomatik ilişkiler kesilmiş değil. Dışişleri bakanı Rice geçenlerde Amerikalı diplomatlara Şam hükümetiyle bölgede sayıları giderek artan Iraklı mülteciler konusunu görüşme talimatı verdi.

Partiler üstü Baker-Hamilton komisyonu da Bush yönetimini, Suriye ve İran ile Irak konusunu görüşmek için doğrudan ilişki kurmaya çağırıyor. Ancak Bush yönetimi bu iki ülkenin Irak’ın güvenliği konusunda iyi niyetli olmadığını öne sürerek çağrıyı reddediyor.

XS
SM
MD
LG