Erişilebilirlik

Fransa: Seçim Kampanyasında Türkiye Konusu


Türkiye, Avrupa Birliği üyeliğinin en çok tartışıldığı Fransa’da, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının da önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor. Seçimin iddialı adayları Segolene Royal ve Nicolas Sarkozy’nin ardından, son anketlerde oy oranı yüzde 19’a yükselen merkez sağın ılımlı adayı François Bayrou da Türkiye’nin adaylığının referanduma sunulmasını istedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının en önemli konularından biri olmaya devam ediyor. Daha önce bu konudaki tutumlarını açıklayan adaylar Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal’in ardından, seçimin en güçlü üçüncü adayı merkez sağın ılımlı politikacısı François Bayrou da Türkiye’nin adaylığı konusunda konuştu.

TF1 televizyonunda “Size sorulacak bir sorum var” adlı seçim programına katılarak yüz kişinin sorularını yanıtlayan Demokrasi için Birlik Partisi (UDF) Genel Başkanı François Bayrou, Türkiye konusunda yöneltilen soruları da yanıtladı. Daha önce Türkiye’ye “ayrıcalıklı ortaklık” verilmesini öneren Bayrou’nun bu konuya referandumla karar verilmesi görüşünü de eklemesi dikkat çekti. Bayrou, Türkiye ile müzakereler devam ederken Avnupa Birliği’nin de kendi sınırlarını belirleyeceğini söyleyerek, Avrupa’da artık Türkiye’nin tam üyelikten çok farklı bir formülle Birliğe dahil edilmesi fikrinin öne çıktığını savundu. Bayrou, “ayrıcalıklı ortaklık” görüşünün yerine, “çemberler Avrupası” formülünü savunarak, ilk çemberde çekirdek Avrupa ülkelerinin, ikinci ve daha geniş çemberde de Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinin bulunduğu bir ortaklık sistemi kurulabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adaylarından Halk Hareketi Birliği Partisi (UMP) Genel Başkanı ve İçişileri Bakanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını savunurarak tam üye olmasını reddediyor. Sosyalist Parti’nin adayı Segolene Royal ise, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini ancak Bayrou gibi, müzakereler tamamlanınca kararın Fransız halkı tarafından, referandum ile verilmesini istiyor. Ancak Royal ve partisi, Türkiye’nin tam üye kabul edilmesi için Ermeni soykırımını tanımasını şart koşuyor.

Bu arada son iki kamuoyu yoklaması, Royal ve Sarkozy’nin ilk turda yüzde 27 ve yüzde 30 oy alacaklarını, ikinci turda ise yüzde 50 ile başa baş gittiklerini gösteriyor. Son 29 ankette Sarkozy önde görünürken, Royal’in, geçtiğimiz hafta “partinin filleri” diye anılan ağır toplarının desteğini alarak Sarkozy ile aralarındaki açığı kapattığı belirtiliyor. Anketler, sağ ve solun birleşmesini savunan Bayrou’nun oylarının ise sürpriz bir çıkışla yüzde 19’a yükseldiğini gösteriyor. Fransız basını tarafından Bayrou’nun ilk turda Royal ve Sarkozy’yi zorlayabileceği yorumu yapılıyor.

XS
SM
MD
LG