Erişilebilirlik

New Orleans'ta Mardi Gras Kutlamaları


New Orleans kentinde “Şişman Salı” olarak da bilinen Mardi Gras kutlamaları sona erdi. Katılım geçen seneye kıyasla daha fazla olsa da bu yılki kutlamaların 2005’de kenti darmadağın eden Katrina Kasırgası’ndan önceki yıllara göre oldukça sönük geçtiği söyleniyor. Kentteki canlı atmosfere rağmen New Orleans kenti ve kentin sembolü olan Mardi Gras kutlamaları, hiçbir zaman eskisi gibi olmayabilir.

Mardi Gras festivali için dünyanın dört bir yanından gelen turistler kutlamaları ve geçit törenlerini izlemek üzere kentin ünlü Fransız Mahallesi’ne akın ettiler. New Orleans’ta yaşayan bir çok kişi bu seneki Mardi Gras kutlamalarının geçen yıla kıyasla daha canlı geçtiğini söylüyor. Geçen seneki kutlama Ağustos 2005’de yüzlerce kişinin ölümüne neden olan ve New Orleans’ı sular altında bırakan Katrika Kasırgası’ndan sonra yapılan ilk Mardi Gras kutlamasıydı.

Mardi Gras kutlamaları New Orleans’ta turizmi yeniden canlandırmanın en önemli yollarından biri olarak görülüyor. Kasırganın ardında bıraktığı yıkım, kentin birçok yerinde hala görülüyor. Ancak iş merkezi ve Fransız Mahallesi’nde yaşayanlar, bu yıkımı pek de hissetmiyor.

Turistlerin ilk dikkatini çeken şey ise, belki de New Orleans’ı caz müziğinin başkenti yapan müzisyenlerin artık burada olmaması… Yerli bir turist şöyle konuşuyor: "New Orleans artık eskisi gibi değil. Artık sokaklarda müzisyenlere rastlamıyorsunuz. Oysa eskiden tüm sokaklar müzisyenlerle dolu olurdu."

Kasırgada evlerini yitiren bir çok New Orleanslı gibi caz müzisyenleri de kenti terk etti. Caz müziği, yıllardır New Orleans’la adeta adaştı. Ancak kasırgadan sonra Amerikan sanatının bu eşsiz tınılarını duyabileceğiniz klüplerin sayısı son derece az. Yerel müzisyenlere çeşitli yardım fonları aracılığıyla destek olmak da tam bir başarı getirmemiş.

Birçok caz klübü, yeniden açılamayacak kadar çok hasar görmüş. Diğer yerlerse turistlere daha çok hitap eden rock müziğinin icra edildiği klüpler haline gelmiş. Bu nedenle cazcı Steve Venet ve grubu, kentin ünlü Bourbon Caddesi’nden çok daha uzakta müzik yapma olanağı bulmuş.

Bu yılki Mardi Gras kutlamalarına katılan turistler, New Orleans’ın hem ekonomik hem de kültürel açıdan kalkınabilmesi için son derece önemli bir rol oynuyor. Şimdilik birçok müzisyen hayal kırıklığı içinde ve geleceğin neler getireceğini tahmin edemiyor. Ancak müzisyenlerin New Orleans’a olan sevgileri, kendilerine müzik yapma şevki ve isteği vermeye devam ediyor.

XS
SM
MD
LG