Erişilebilirlik

ABD'den İngiltere'ye Füze Savunma Sistemi


Londra ve Washington’un İngiliz topraklarına anti-balistik füzeler yerleştirilmesi konusunda diplomatik görüşmeler yürüttüğü doğrulandı.

İlk olarak Londra’da yayınlanan The Economist dergisinin son sayısında çıkan iddiaya göre, İngiltere Başbakanı Blair, sözkonusu füze sisteminin İngiltere topraklarına yerleştirilmesi için Başkan Bush nezdinde “lobi yaptı”. Ancak, adlarının açıklanmaması şartıyla BBC’ye konuşan İngiliz hükümet yetkilileri, sözkonusu girişimin bir “lobi çalışması değil, İngiltere’nin bu konudaki opsiyonlarını açık tutmaya yönelik bir girişim olduğunu” belirttiler.

Sözkonusu iddianın yayınlanmasının ardından, iki ülkenin bu konuda üst düzeyde diplomatik görüşmelerde bulundukları önce İngiltere Başbakanlığı tarafından doğrulandı. Bununla birlikte yapılan açıklamada, görüşmelerin erken bir safhada olduğu kaydedildi. Başbakanlık sözcüsü, Blair’in füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesinin “iyi bir fikir” olduğu inancında olduğunu belirterek, “Konunun, Avrupa için bir füze savunma sistemi oluşturulmasında önemli bir adım olduğuna inanıyoruz,” dedi.

Londra’daki Amerikan büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı bir açıklamada da, iki müttefik arasında görüşmelerin yapıldığı doğrulandı. Londra’daki Amerikan büyükelçiliği misyon şef yardımcısı David Johnson imzasıyla yapılan açıklamada, “Füze savunma sistemimizin geliştirilmesi sırasında İngiliz hükümetiyle görüşmelerde bulunduk ve gelecekte de görüşmeler yapacağız. Füze sistemi konusunda ilerleme sağlandıkça, ortak çalışma fırsatlarına da açık olacağız,” denildi.

İngiliz medyası görüşmelerin Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi ile, İngiltere hükümetinin dış politika başdanışmanı Sir Nigel Sheinwald arasında yürütüldüğünü bildirdi.

Radar ve uydular aracılığıyla, düşman füze fırlatma sistemlerini ve füzelerini takip ederek yok eden sistem konusunda, Rusya geçenlerde, yeniden silahlanma yarışı yaratacağı uyarısında bulunmuştu.

Waşhington, sözkonusu sistemlerin topraklarına yerleştirilmesi için bu yakınlarda Polonya ve Çek Cumhuriyeti nezdinde de girişimlerde bulunmuş, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek bu konuda destek ifade etmişti. Rusya Stratejik Kuvvetler Komutanı General Nıkolay Solotsov, gelişme üzerine, her iki ülkeyi Rusya’nın hedefi haline gelmekle tehdit etmişti. Prag, bu tehditi “şantaj” olarak adlandırırken, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice Rus generalin sözlerini “son derece talihsiz bir açıklama” olarak nitelemişti.

Amerika, Rusya ile 1972 yılında imzaladığı Anti-Balistik Füze Anlaşması’ndan 2002 yılında çekilmişti. Amerika, Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemlerinin Kuzey Kore ve İran gibi “haydut devlet” olarak nitelediği ülkelere karşı son derece yararlı olacağini savunuyor.

XS
SM
MD
LG