Erişilebilirlik

Pakistan'da Orta Doğu Konferansı


Müslüman nüfuslu yedi ülkenin dişişleri bakanlarının katılımıyla Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen bir günlük toplantıda, Orta Doğu'da kötüleşen durum üzerinde duruldu. Bakanlar İsrail-Filistin sorununun yanısıra Amerika'yla İran arasında artan gerginliği de ele aldılar.

Pakistan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya, Türkiye'den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanısıra Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Endonezya ve Malezya dışişleri bakanlarıyla İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şevket Aziz, toplantıda yaptığı konuşmada Orta Doğu'da istikrar sağlayabilmek icin Filistin sorununa çözüm bulmak gerektiğini söyledi. Aziz, çözümün Filistin halkının arzu ve beklentilerine uygun, adil, eşit ve gerçekçi olması gerektiğini belirtti.

Pakistan, resmen tanımamakla birlikte İsrail'le 2005 yılında açık görüşmeler yapmıştı.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref son zamanda İran ve öteki müslüman ülkelere yaptığı ziyaretler sırasında Orta Doğu sorununa çözüm aramak için "barış zirvesi" olarak nitelediği bir toplantı yapılmasını istemişti.

Bugünkü toplantıya İran katılmadı ve toplantı, "barış zirvesi" konusunda belirli bir karar alınmadan sona erdi. Bu zirvenin Suudi Arabistan'da toplanacağı bildiriliyor.

Amerika'nın terörle savaşta en kilit müttefiklerinden biri konumundaki Pakistan, Orta Doğu'daki çatışmaların, Müslüman dünyasında aşırı görüşleri körüklediğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG