Erişilebilirlik

Avrupa'daki Türk Kökenli Milletvekillerine Davet


Avrupa Birliği ülkelerindeki Türk kökenli milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği İletişim Grubu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye davet edildi. Çoğunluğu Almanya’dan 25 politikacı haftasonunda Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşecek.

Ankara’da buluşacak Avrupalı Türk kökenli siyasetçiler, Cumartesi günü Abdullah Gül’ün yanısıra, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve meclislerinde görev yaptıkları ülkelerin Büyükelçileri ile bir araya gelecek. Milletvekilleri Pazar günü ise İstanbul’da sivil toplum kuruluşları ve ülkenin önde gelen köşe yazarları ile toplanacak. Aralarında Avrupa Parlamentosu üyeleri Vural Öger, Cem Özdemir ve Emine Bozkurt, Almanya`dan Federal Parlamento milletvekilleri Lale Akgün, Hakkı Keskin, Belçika’dan Devlet Bakanı Emir Kır, Hollanda’dan Adalet Bakanlığı müsteşarı Nebahat Albayrak gibi isimlerin yer aldığı seçilmişler heyetinde Danimarka, İsveç, Avusturya meclislerindeki Türk kökenli milletvekilleri de bulunuyor. Organizasyonu gerçekleştiren Avrupa Birliği İletişim Grubu kısa adıyla ABİG Başkanı Ahmet Sever düzenlenen bu etkinliği uzun zamandır planlanan bir diyaloğun başlangıcı olarak tanımlıyor. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir’de ilk kez gerçekleşen bu daveti çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Berlin Eyalet Meclisi milletvekili Gıyasettin Sayan toplantılarda Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne üyelik sürecine ilişkin konuların ele alınacağını ve kendilerinin milletvekili olarak gelişmelere yaklaşımlarını dile getireceklerini belirtiyor.

Türk Hükümeti`nin bu daveti, bir gazetenin Avrupa baskılarında çıkan haberlerle biraz gölgelendi. Gazetedeki haberde kendilerini Kürt kökenli olarak tanımlayan iki milletvekillinin Ankara tarafından davet edilmediği ya da davetin iptal edildiği yansıtıldı. Ancak hem Avrupa Birliği İletişim Grubu hemde söz konusu iki milletvekili bu haberlerin doğru olmadığını açıkladılar.

Öte yandan davete katılacak milletvekillerinden Federal Alman Meclisi milletvekilleri Lale Akgün ve Hakkı Keskin, bir açıklama yaparak, görüşmelerinde yurtdışında yaşıyan Türklerin genel seçimlerde oy kullanma taleplerini gündeme getireceklerini belirttiler.

XS
SM
MD
LG