Erişilebilirlik

Eski Mücahitlere Af Çağrısı


1980’lı yıllarda işgalci Sovyet birliklerine karşı savaşan mücahit grupları daha sonra birbirine düşmüş ve iktidar kavgası yıllarca ülkeyi kana bulamıştı.

Birçok mücahit lideri iç savaş sırasında savaş suçu işlemekle suçlanıyor. Bu kişiler arasında üst düzey yetkililer de var.

Devlet Başkan Yardımcısı Kerim Halili, Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin güvenlik danışmanı Muhammet Kasım Fehim, General Reşit Dostum, Enerji Bakanı İsmail Han ve eski devlet başkanlarından Burhaneddin Rabbani gibi..

Tüm savaş suçlusu zanlılarını kapsayan af tasarısı, Afgan parlamentosunun her iki kanadından da geçmişti. Tasarının yasa olabilmesi için Karzai’nin imzası şart. Ancak Devlet Başkanı, tasarıyı imzalamaması için yabancı hükümetler ve İnsan Hakları Gözlem gibi çeşitli uluslar arası kuruluşların baskısı altında.

İnsan Hakları Gözlem’in Washington temsilcisi Sam Zarifi, tasarıyı en çok destekleyen Afgan milletvekillerinin aynı zamanda tasarıdan en çok yararlanacak kişiler olduğuna dikkat çekiyor.

Zarifi, Afgan meclisinin savaş suçlularıyla dolu olduğunu söylüyor ve bu kişilerin meclisi kendi çıkarlarına alet etmelerin ulusal bir trajedi olarak niteliyor.

Kabil’de yürüyüş yapan binlerce eski mücahit af yasasının geçmesini istedi. Yetkililer, Kabil’in yıllardır tanık olduğu en büyük yürüyüşe on binden fazla Afgan’ın katıldığını bildirdi. Eski mücahit liderlerinin resimlerini taşıyan göstericiler Başkentin Stadyumunda toplanarak Devlet Başkanı Hamit Karzai’den af yasasını imzalamasını istedi.

Başkent stadyumunda toplanan kalabalığa eski mücahit liderlerinden Genel Kurmay Başkanı Abdül Reşit Dostum ve Enerji Bakanı İsmail Han hitap etti. İki lider, mücahitlerden tasarıyı imzalaması için Karzai’ye baskı yapmasını istedi.

İnsan Hakları Gözlem sözcüsü Sam Zarifi, iki yetkilininin de savaş suçu zanlısı olduğunu hatırlatıyor. Bu kişilerin siyasi güçlerinin meşru olmadığını savunan sözcü "meşrulukları geçmişte kaldı ama o zaman da güçleri siyasi değil askeriydi. Silah zoruyla kazanılmıştı. Bu kişilerin şimdi meşru yetkiye sahip olmaları utanç vericidir” dedi.

Binlerce polisin görevlendirildiği gösteride konuşma yapan eski mücahitlerden milletvekili Abdürresul Seyyaf da mücahitlere karşı olanların hem Afganistan hem de İslamiyet’in düşmanları olduğunu söyledi.

Haberlere göre stadyumdaki gösteriden sonra kentte yürüyüşe geçen bir grup "Amerika’ya ölüm" diye sloganlar arttı.

XS
SM
MD
LG