Erişilebilirlik

Norveç'te Misket Bombası Konferansı


Konuyla ilgili olarak geçen Ekim ayında Cenevre'de yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine Norveç hükümeti Oslo'da yeni bir konferans düzenledi.

Norveç'in girişimiyle kara mayınlarının kullanılması 1997 yılında yasaklanmıştı. Norveçli yetkililer misket bombasının da yasaklanmasına çalışıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve çeşitli insan hakları derneklerinin de katıldığı konferansın açılış konuşmasını Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Støre yaptı.

Geniş bir alanı en kıza zamanda askerden temizlemek için geliştirilmiş olan misket bombası, parça tesirli bomba olarak da biliniyor. Özellikle çatışma bölgelerinde düşman birliklerine karşı kullanılan misket bombası, yüzlerce küçük bombadan oluşuyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki bombacıklar etrafa dağılıyor ve peş peşe patlıyor.

Etki alanı geniş olduğundan ağır hasar ve can kaybına sebepoluyor. Parlak sarı renkli bombacıkların bir özelliği oyuncuğa benzemesi. Bir bölümü yere düştüğünde patlamadığından mayın gibi yıllarca aktif kalabiliyor.

En büyük zararı ise oyuncak diye bunları toplamaya çalışan çocuklar ya da kazaen üstüne basan insanlar görüyor.

Misket bombası geçen yıl İsrail'in Lübnan'a saldırısı sırasında tekrar gündeme gelmişti.

Birleşmiş Milletler mayın temizleme uzmanları, İsrail saldırısından sonra Lübnan'ın güneyinde yüzbinlerce patlamamış misket bombası bulunduğunu açıklamıştı. O zamandan buyana en ez 20 kişi misket bombaları nedeniyle öldü .

Yasağa en fazla karşı çıkan ülkelerin başında ise Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa geliyor.

Bu ülkeler, misket bombalarının yasal olduğunu ve nerede ve hangi koşullarda kullanılabileceğinin Birleşmiş Milletler 1980 Klasik Silahlar Sözleşmesiyle belirlendiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG