Erişilebilirlik

İran Nükleer Programından Vazgeçmiyor


İran, Birleşmiş Milletler’in tanıdığı süre bugün dolarken, uranyum zenginleştirme programını durdurmayı reddettiğini açıkladı.

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Batı ülkelerinin nükleer programlarını durdurması karşılığında, kendilerinin de aynı adımı atacağını söyledi. Beyaz Saray, öneriyi ciddiye almadığını bildirdi.

Güvenlik Konseyi İran’a, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması için bugüne kadar süre tanımış, aksi takdirde daha fazla yaptırımla karşılaşacağı uyarısında bulunmuştu.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani de, nükleer program konusunda yapılacak baskıya gerekli karşılığı vereceklerini de belirtti.

Laricani dün Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey’le görüşmesinden sonra konuştu.

Laricani, sorunun tehditle değil ancak diyalogla çözülebileceğini söyledi. İran’lı yetkili, nükleer programın silah üretiminde kullanılmayacağına dair güvence verebileceklerini söyledi.

Öte yandan Bush yönetimi yetkilileri, İran’a karşı hazırlanacak yeni Güvenlik Konseyi tasarısıyla ilgili olarak görüşmelere başladı. Beyaz Saray sözcüsü, İran’ın uluslararası toplumun taleplerine karşı çıkan tutumunu sürdürmesi durumunda, bunun cezasını çekeceğini söyledi.
XS
SM
MD
LG