Erişilebilirlik

Rusya BM'nin Kosova Planına Karşı


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Berlin'de yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in Kosova planını beğenmediğini söyledi.

Lavrov, planın uygulanabileceğinden şüphe duyduğunu belirtti ve Kosova’nın bağımsızlığı için Sırbistan’a baskı yapmayı düşünmediğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Marti Ahtisaari, dün, Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili görüşmelerin çıkmaza girdiğini açıklamıştı.

Ahtisaari, Kosovalı Arnavutlarla, azınlıktaki Sırplar ve Belgrat hükümetinin anlaşmaya varacaklarına ilişkin işaret bulunmadığı görüşünde.

Sırp ve Kosovalı Aravutların temsilcileri ise Viyana’da pazarlığa devam ediyor. Ancak taraflar son görüşmelerden önce de tutumlarını değiştirmediklerini bildirmişlerdi.

Kosova hala resmen Belgrad’a bağlı olmasına rağmen 1999 yılındaki NATO müdahalesinden buyana Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor. Kosovalı Arnavutlar nihai statünün bağımsızlık olmasında ısrar ediyor. Azınlıktaki Sırplar ise bunu reddediyor mevcut statünün devamını istiyor.

Ahtisaari'nin Kosova'ya BM denetiminde kontrollü bağımsızlık verilmesi önerisi, hem Sırplar hem de Sırbistan tarafından kabul edilmemişti. Birleşmiş Milletler planı Amerika’yla Rusya’nın da arasını açtı. Bush yönetimi planı desteklerken, Sırbistan’ın bağımsızlığını ihlal edeceği gerekçesiyle Moskova plana karşı çıkıyor

XS
SM
MD
LG