Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı Türkiye'de


İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mottaki Türkiye’de üst düzey temaslarda bulunuyor. Ankara’da Mottaki’ye “uluslararası çağrılara karşılık verin” telkini yapıldı. Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve şii ittifakının önemli isimlerinden Adil Abdül Mehdi Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geldi.

Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon toplantısına katılmak üzere Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Mottaki öncelikle Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katıdı. Toplantıda bir konuşma yapan Mottaki Türkiye’den İran’a petrol, gaz ve petro-kimya alanlarında yatırım yapılmasını istedi. İran’ın enerji kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesini isteyen Mottaki, Orta Asya ve Irak başta olmak üzere çevre ülkelerde ortak projelere imza atılmasını önerdi.

Mottaki bu toplantının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından konutunda ağırlandı. Mottaki İstanbul’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşecek. Konuk Dışişleri Bakanı nükleer gerilime ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken İranlı yetkililer Komisyon toplantısının bitiminde Mottaki’nin gazetecilerin sorularını yanıtlacağını belirttiler.

Ankara’da Mottaki’ye nükleer faaliyetleri konusunda yapılan uluslar arası çağrıları dikkate alın telkininde bulunuluyor. Türkiye İran’ın daha sert yaptırımlar ile karşı karşıya kalmaması için gerekli adımları atarak şeffaf işbirliği yapmasında ısrarcı.

Türkiye’nin ağırladığı bir diğer konuk da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi. Başbakan Erdoğan’ın resmi daveti ve jest amacıyla tahsis ettiği ATA uçağıyla Ankara’ya gelen Adil Abdül Mehdi Irak’taki şii ittifakının önde gelen isimlerinden. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Erdoğan ile biraraya geldi ve Dışişleri Bakanı Gül ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Irak’ın PKK’nın tasfiyesine dönük gerekli adımları atmadığı için Irak Cumhurbaşkanı Talabani’yi Türkiye’ye davet etmeyen Cumhurbaşkanı Sezer’in Adil Abdül Mehdi ile görüşmemesi dikkat çekerken konuk heyette yer alan yetkililer böyle bir görüşme talebinde bulunmadıklarını kaydetti.

Bu arada Iraklı yetkililer davetin bir süre önce Ankara’da Iraklı Sünnilerin katılımıyla yapılan toplantı nedeniyle Ankara ile Iraklı Şiiler arasında oluşan gerginliğin giderilmesi için yapıldığını ifade ettiler.

XS
SM
MD
LG