Erişilebilirlik

Rice Abbas ve Olmert'le Yeniden Görüşecek


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasında yapılması planlanan zirveye katılacağını bildirdi, ancak görüşmeden fazla sonuç beklenmemesini istedi.

İsrail’in Ha’aretz gazetesine demeç veren Rice, Kudüs’te yapılacak zirvenin, üçlü görüşmelerin yolunu açarsa başarılı olacağını kaydetti.

Mahmud Abbas, El Fetih ve Hamas arasında varılan birlik hükümeti konusunun, zirvede ele alınacağını belirtti. Görüşmelerde ayrıca İsrail ve Filistinliler arasında barış görüşmelerinin yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

Rice, dün de Mahmud Abbas ve Ehud Olmert’le ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerden sonra açıklama yapan Rice, Filistin’deki yeni birlik hükümetini tanıma kararı almadan önce, hükümet kuruluncaya kadar bekleyeceklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de yeni Filistin hükümeti İsrail’i tanımadığı takdirde, Amerika’nın ve İsrail’in bu hükümeti boykot edeceğini açıklamıştı.

Rice bugünkü zirvenin, gerginlikleri azaltmaya yardımcı olması umudunu dile getirdi.

Bakan bu ziyareti zor bir dönemde yaptığını söyledi. Rice’in bu sözlerle, ziyaret sırasında İsrail-Filistin barış çabalarının yeniden başlatılması yönünde büyük bir ilerleme beklenmemesi gerektiğini vurgulamak istediği sanılıyor.

Rice’ın İsrail ve Filistin ziyaretinden önce Mahmud Abbas ve Hamas liderleri arasında yeni bir Filistin hükümeti kurulması konusunda anlaşma sağlandı. Yeni hükümet de Hamas lideri Başbakan İsmail Haniye başkanlığında kurulacak.

Ancak İsrail yetkilileri, yeni Filistin birlik hükümetini kabul etmeyeceklerini, çünkü bu hükümetin İsrail ve Orta Doğu Barış Dörtlüsü’nün koşullarına uygun olmadığını söylüyor. Barış Dörtlüsü, Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den oluşuyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yeni hükümetin İsrail’i tanıması, şiddeti reddetmesi ve geçmişteki barış anlaşmalarını tanıması gerektiğini söyledi. Olmert, Başkan Bush’la telefonda görüştüğünü ve Filistin hükümeti bu talepleri yerine getirmediği takdirde, hükümeti tanımama konusunda anlaştıklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG