Erişilebilirlik

Ankara'da Nükleer Terör Toplantısı


Türkiye’de nükleer terör masaya yatırılıyor. Amerika ve Rusya'nın ortak girişimiyle oluşturulan ‘nükleer terörizmle mücadele için küresel girişim’ toplantısı Ankara’da başladı. Toplantıya 13 ülke temsicisi katılıyor.

Amerika ve Rusya öncülüğünde başlatılan ‘Nükleer Terörizmle Mücadele İçin Küresel Girişimin’ ikinci toplantısı Ankara’da yapılıyor. Türkiye’nin evsahipliği yaptığı toplantı bu sabah Dışişleri Bakanlığı’nda başladı. Toplantıya girişimin ortaklarından Amerika, Almanya, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Fas, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Kazakistan ve Rusya Federasyonu temsilcileri katılıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın gözlemci statüsünde katıldığı toplantıda ülkeler Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil ediliyor. Başta terör örgütü El Kaide olmak üzere terör örgütlerinin nükleer silah arayışları gündemde yer alıyor. Toplantının gündeminde İran'la yaşanan nükleer kriz de bulunuyor. Bu akşam saatlerinde toplantı ile ilgili basın toplantısı yapılması öngörülüyor.

Bu girişim Rusya ve Amerika Başkanlarının, 15 Temmuz 2006 tarihinde St. Petersburg’da yaptıkları ortak açıklama ile başlatıldı. Girişim 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana terörizmle, nükleer terör tehdidiyle ve kitle imha silahlarının kullanımıyla mücadele etmeyi hedefliyor. Uluslararası önlemlerin yeni bir halkasını oluşturan girişim, nükleer yayılmanın önlenmesi bağlamında, ülkeler arasında bilgi değişimi ve teknolojik işbirliği sağlanmasını amaçlıyor. Girişimin ilk toplantısı Fas’ta yapılmıştı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik açıkladığı pakete ilişkin Türkiye’nin görüşlerini açıkladı. Sözcü anılan girişimin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın, Azınlık haklarının tanınması bakımından yeterli olmadığını söyledi. Bilman bununla birlikte Yunanistan’ın bunca yıl sonra bu sorunlarına eğilmiş olmasının kayda değer olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG