Erişilebilirlik

12 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler temsilcisi Richard Holbrooke’un Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkileri değerlendiren bir yorumuna yer veriyor. PKK’yla mücadele ve Kerkük’ün statüsü nedeniyle taraflar arasında ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken Holbrooke, Türkiye-Amerika ilişkilerinin de zarar gördüğünü vurguluyor:

“Geçmişte yaşananlara rağmen Türkiye ile Irak Kürdistanının birbirine ihtiyacı var. İlişkilerin yeniden düzelmesi için iki tarafın da cesur adımlar atması gerekiyor. Halen bölgesel Kürt hükümetinin başkanlığını yapan efsanevi Kürt lider Mesut Barzani’nin PKK’yı dizginlemesi ve Türkiye’nin içişlerine müdahale etmekten kaçınması gerekiyor. Ayrıca, özellikle Türk ordusu açısından zor olsa da, Kerkük konusunda Türkiye’nin meşru kaygılarını gözeten bir uzlaşmaya varılması için Amerika’nın da güçlü desteğiyle çaba harcanması gerekmektedir.”

Christian Science Monitor Irak’taki çatışmalar nedeniyle her ay 50 bin kişinin ülkeyi terk ettiğini yazıyor. Gazete, Amerika ve İngiltere’den, sayıları iki milyonu bulan Iraklı mültecilere yardım için harekete geçmelerini istiyor:

“Amerika ve İngiltere, diğer ülkelere de örnek olmak için yaptıkları mali yardımı artırmalı ve bulundukları coğrafi konum nedeniyle mülteci akınının büyük bir kısmını yüklenmek durumunda kalan ülkelere destek vermelidir. Hatta, Iraklı mülteciler için kendi kapılarını biraz daha açarak Ortadoğu ülkelerinin üzerindeki yükü azaltmaları bile gerekebilir. Iraklıların kendi ülkelerinden kaçmasını önleyecek tek çare, bu ülkede güvenliğin sağlanmasıdır. Ancak bu sağlanıncaya kadar, bu insani ve siyasi sorunu azaltmak için mümkün olan her şeyi yapmak gerekiyor.”

Boston Globe, Irak ve Lübnan’dan sonra Filistin’in de iç savaşa doğru sürüklendiğini kaydediyor. Ancak gazete, yaşanan iç çatışmaların komşu ülkelere de sıçrayabileceğinin altını çiziyor ve ilgili bütün tarafları daha dikkatli davranmaları konusunda uyarıyor:

“Büyük Ortadoğu, geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru gidiyor. Bush yönetiminin sorunlara diplomatik çözümler bulunması için bölgedeki bütün taraflarla birlikte çaba harcaması gerekiyor. Bu taraflar arasında Arap ülkeleri, Filistinliler ve İsrail’in yanı sıra İran ve Suriye de yer alıyor. Bunun tek alternatifi, iç savaşların sınırların ötesine yayılmasına seyirci kalmaktır.”

USA Today Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Amerika’ya yönelik eleştirilerini Soğuk Savaş dönemine geri dönüş çabası olarak yorumluyor. Gazete, Rus ekonomisini düzelten, ülke içinde iktidarı merkezileştiren ve komşu ülkelere karşı tavrını sertleştiren Putin’in neredeyse refleksel bir Amerikan karşıtlığı içinde olduğunu öne sürüyor:

“Rusya’nın demokratik ülkeler kulübünün bir parçası olacağı umudu giderek yok oluyor. Putin, sadece Rusya’daki demokrasiye zarar vermekle kalmıyor, bölge ülkelerinin demokratikleşmesine de karşı çıkıyor. Bundan onlarca yıl önce Sovyet lideri Nikita Kruşçev, Amerika’ya karşı benzer bir öfkeyle, ayakkabısını Birleşmiş Milletler kürsüsüne vurmuştu. Putin’in tepkisi o kadar kaba değil ve bugünkü Rusya o zamanki kadar doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Ancak küresel düzeyde yeni gerginliklerin ortaya çıktığı günümüzde, yine o dönemin yıkıcı rekabetinin yankısı duyuluyor.”

XS
SM
MD
LG