Erişilebilirlik

Paris'teki PKK Operasyonunda 14 Tutuklama


Fransa’da bir haftadır süren PKK operasyonu ve göz altılar tutaklamayla son buldu. Hafta başı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 15 kişiden 14’ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında örgütün Paris sorumlusu Rıza Altın ile Avrupa üst düzey yöneticilerinden Nedim Seven de bulunuyor.

Paris Adli Polis Merkezi'nde 4 gün gözaltında tutulan 15 PKK'lı anti-terör sorgu yargıçlığında bölüm sorumlusu Jean Louis Bruguiere ile yardımcıları Thierry Fragnoli ve Philippe Coirre tarafından sorgulandı. Gece geç saatlerde tamamlanan sorgunun ardından 14 tutuklama kararı çıktı. Cezaevine gönderilen 14 PKK’lı “"Örgüte finansman sağlamak için çete kurmak, kara para aklamak ve terörizmi finanse etmek” suçlarından yargılanacak.

Aralarında Rıza Altun ve Canan Kurtyılmaz’ın da bulunduğu 13 Kürt kökenli göçmen, hafta başında Paris’in Yvelines, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis banliyösünde yapılan operasyonlarla tutuklanarak göz altına alınmıştı. Ardından Fransa geneline genişletilen operasyonlarda örgütün Avrupa’daki kasası olarak bilinen diğer önemli isim Nedim Seven gözaltına alınmıştı. Fransız polisi yakalanan kişilerin Türkiye’de faaliyet gösteren PKK’nın “Özgürlük Şahinleri” adlı yan örgütüne finansman sağlamak amacıyla yasa dışı faalite yürüttüklerini ve bu nedenle tutuklandıklarını açıkladı.

Olayı sorgulayan emniyet birimleri geçtiğimiz yaz bir döviz bürosunda yakalanan 200 bin Euro ile daha sonra ele geçirilen 110 bin Euro’nun eroin ve kokainden elde edildiğinden şüphelenerek iki kişinin izini sürdü ve bugün yakalanan 14 kişiye ulaştı. Fransız polisinin, yaklaşık 800 bin Euro’luk kara parayı anti-terör hakimliğine aktardığı kaydediliyor.

Yakalanan 14 kişiden birinin İşveç’te adam öldürmekten ceza aldığı, bir kişinin de Türkiye tarafından arandığı sızan bilgiler arasında.

Polis soruşturması Temmuz 2006'da Paris'te bir döviz büfesinde Türk vatandaşı 2 kişinin 200 bin euroyu dolara çevirmek istemeleri üzerine başlatıldı. 6 aydan fazla süren takip sonunda güvenlik güçleri, PKK'nın finansman kaynaklarına ulaştı. PKK'nın Batı Avrupa ülkelerinde 5 milyon dolar topladığı, bunun dörtte birinin Fransa'dan sağlandığı tahmin ediliyor. PKK, Türkiye’nin yanısıra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Bu güne kadar Fransa’da PKK adına hiç bir saldırı ya da eylem gerçekleşmedi.

XS
SM
MD
LG