Erişilebilirlik

Orgeneral Büyükanıt Amerika'da


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Amerika ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye dönmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'in resmi konuğu olarak Amerika’ya geldi.

Pazar günü New York'a gelen Büyükanıt'ın, Washington'da Salı günü başlayacak resmi temasları sırasında Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Orgeneral Pace, Savunma Bakan Yardımcısı ve Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Peter Schoomaker ile görüşmesi bekleniyor. Ziyaret sırasında iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin yanısıra Irak, İran, Ortadoğu, Afganistan ve Lübnan gibi konuların ele alınacağı sanılıyor.

Orgeneral Büyükanıt’ın, Amerikalı yetkililere PKK ile mücadele konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi beklentisini ifade etmesi öngörülüyor. Bir diğer önemli gündem maddesini ise Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Amerikan Kongresi'nin gündeminde bulunan tasarı tasarıları oluşturuyor. Büyükanıt’ın tasarının Kongre’den geçmesinin, iki müttefik ülke arasındaki askeri işbirliğine olumsuz yansımaları olacağını muhataplarına iletmesi bekleniyor.

Ali Babacan Müzakereler İçin Brüksel'e Gidiyor

Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Ali Babacan, bu hafta Brüksel yolcusu. Avrupa Komisyonu Üyeleri ile yoğun temaslarda bulunması öngörülen Babacan müzakere süreci ve fiili müzakerelerin başlayabileceği başlıklar üzerine görüşmelerde bulunacak. Avrupa Birliği yetkililerinin Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi ile ilgili eleştirilerine Babacan’ın ne şekilde yanıt vereceği merak konusu. Görüşmelerde Hrant Dink cinayeti ve sonrasında yaşanan gelişmelerin de gündeme geleceği belirtiliyor.

Ankara'da 'Nükleer Terörle Mücadele' Amaçlı Toplantı

Bu arada Ankara’da bugün önemli bir toplantı gerçekleştirilecek. “Nükleer Terörizmle Mücadele İçin Küresel Girişim” adlı toplantı 13 ülke katılımıyla Dışişleri Bakanlığı’nda başlayacak ve görüşmeler iki gün sürecek. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın gözlemci statüsünde katıldığı bu girişim Rusya Federasyonu ve Amerika başkanlarının, 15 Temmuz 2006 tarihinde St. Petersburg’da yaptıkları ortak açıklama ile başlatıldı.

Girişim 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana terörizmle, nükleer terör tehdidiyle ve kitle imha silahlarının kullanımıyla mücadele amacıyla başlatılan uluslararası önlemlerin yeni bir halkasını oluşturuyor. Bu çerçevede nükleer yayılmanın önlenmesi amacıyla ülkeler arasında bilgi değişimini, teknik ve teknolojik işbirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de gündemi yoğun. Salı günü Hrant Dink cinayeti ve sonrasında ortaya çıkan iddialar nedeniyle sert eleştirilere hedef olan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hakkında verilen gensorunun gündeme alınıp alınmaması konusunda öngörüşmeler yapılacak. Aksu Meclis’te iddialara ve eleştirilere yanıt verecek.

XS
SM
MD
LG