Erişilebilirlik

ABD-Türkiye Ekonomik Ortaklık Komisyonu


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Amerika ziyareti sürerken Ankara’da, Türkiye – Amerika Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısı yapıldı. Görüşmelerde iki ülke arasında ekonomi ve ticaret alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durulurken özellikle enerji alanında bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi masaya yatırıldı.

İstanbul’da dün başlayan Türkiye ve Amerika Ekonomik Ortaklık Komisyon toplantısının ikinci ayağı bugün Ankara’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda Amerikan heyetine Ekonomi, Enerji ve İş İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Sullivan başkanlık yaptı. Heyette ayrıca Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Amerikan Ticaret, Enerji ve Hazine Bakanlıkları ile Ticaret ve Kalkınma Ajansından temsilciler yer aldı. Türk heyetine ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan başkanlık etti. Toplantıya, ayrıca Maliye, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlıkları başta olmak üzere çok sayıda Bakanlığın ve kurumun temsilcileri katıldı.

Görüşmelerde ikili ticaret ve yatırım, küçük ve orta ölçekli şirketleri kapsayan iş ortaklığı ve bilim ve teknoloji alanında işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde duruldu. Türkiye, Amerika ve tüm dünyadaki ekonomik koşullar ve politikalar, küresel enerji güvenliği ile üçüncü dünya ülkelerinde ticari işbirliği fırsatları ele alınan konular oldu. Görüşmelerde özellikle enerji alanındaki işbirliği ele alınırken Hazar Denizi’ndeki petrol ve doğal gaza ulaşabilmek için, Türkiye ve diğer ülkelerin enerji kaynaklarını daha da çeşitlendirmelerine dönük seçenekler tartışıldı.

Amerikalı yetkili Sullivan İstanbul’da yaptığı açıklamalarda Irak gazının Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının Amerika için önemli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin burada stratejik bir önemi olduğunu söylemişti. Amerika Baku Tiflis Ceyhan Boru Hattında olduğu gibi doğal gaz konusunda da Türkiye’nin stratejik bir rol oynayabileceği görüşünde.

Ekonomik Ortaklık Komisyonu, 5 Temmuz 2006'da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından oluşturulan Ortak Vizyon Belgesi çerçevesi içinde yer alıyor.

XS
SM
MD
LG