Erişilebilirlik

Fransa: 'Askerlerinizi Irak'tan Çekin'


Fransa ve Amerika arasında, Irak konusundaki politik çekişme, Fransa Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarıyla yeniden su yüzüne çıktı. Başbakan Dominique de Villepin ile Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, birbiri ardına yaptıkları açıklamalarda, Amerika’dan 2008 yılından önce Irak’tan çekilmesini istediler.

Amerika’nın Irak politikasının yanlış ve başarısız olduğunu ileri süren iki yetkili, bir an evvel kesin bir çekilme tarihi belirlenmesini istedi. İngiliz Financial Times’a ropörtaj veren Başbakan, Londra ve Washington’dan “bir yıl içinde Irak’tan çekiliyoruz” gibi net bir açıklama yapılmadıkça Irak’ta krizin süreceğini savundu.

Geri çekilmenin mümkün olduğuna inandığını belirten Villepin, “Amerikan ordusu yarın çekilsin demiyorum. Kesin bir geri çekilme tarihin verilmeli ve bu tarihe sadık kalınmalıdır. Net bir program belirlenmeden çözülebilecek hiçbir diplomatik konu yoktur” dedi.

2003 yılında, Cumhurbaşkanı Jacque Chirac ile birlikte Irak’ta askeri müdahalenin çözüm olmadığını söylediklerinin altını çizen De Villepin, “2003’te söylediğimiz gerçekler 2007’de hala geçerli. Şimdi kimse sorumluluk almıyor ve bazıları krizi besliyor” dedi.

Villepin, yabancı kuvvetlerin, Irak’ın demokrasiye kavuştuktan sonra çekileceği görüşünün kabul edilemez olduğunu söyledi. Fransa Başbakanı, Amerika’nın Irak’ta büyük bir başarısızlığa uğradığını belirtti ve 3 binden fazla Amerikan askerinin öldüğünü ve sadece geçen yıl içinde 12 bin sivilin yaşamını yitirdiğine dikkati çekti.

Açıklamanın ardından bir televizyon kanalında konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Douste-Blazy de, «Tek çözüm 2008’de bölgedeki yabancı güçlerin çekilmesidir » dedi. Bugün Irak’ta bir iç savaş yaşandığını savunan Bakan Blazy, Amerikan diplomasisinin kör olduğunu ve bu gerçeği 2003 yılından beri görmek istemediğini söyledi.

Villepin ve Blazy’den önce Chirac da Amerika’nın Irak’a müdahalesinin bir macera olduğunu ve bölgedeki terörist akımları güçlendirmekten başka bir sonuç getirmediğini ileri sürmüştü.

XS
SM
MD
LG