Erişilebilirlik

New York'ta Türkmen Semineri


Türkiye Çalışmaları ve New York Türkmen Enstitüsü, Türkmenler’in Irak’taki durumu ve bölgedeki son gelişmeler hakkında Amerikan kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir seminer düzenledi. Columbia Üniversitesi’nde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren katıldı.

Kerkük sorunu, giderek artan biçimde uluslararası basını meşgul ediyor. Konu, geride bıraktığımız haftalarda Amerikan basının önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times da yer almıştı, Gazete Kürtlerin Kerkük’ü ele geçirme kararlığına dikkat çekerek, bölgede Türkmen ve Arap politikacıların hedef gösterildiklerini yazmıştı. Türk yetkililerinin Kürtlerin Kerkük’e el koyması halinde müdahale edecekleri uyarısı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye, kayıtsız kalamaz” sözleri diğer de Amerikan medya kuruluşlarında yankı bulmuştu.

Amerikan kamuoyunun giderek ilgisini çeken bu konu üzerine Türk Çalışmaları ve New York Türkmen Enstitüsü beraber Türkmenler’in Irak’taki durumu ve bölgedeki son gelişmeler hakkında bir seminer düzenledi. Columbia Üniversitesi’nde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren katıldı.

İki milletvekili başkent Washington’da da Türkmenlerle ilgili bir seminer verecekler. AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, aynı zamanda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Amerika ziyaretine denk gelen seminerlerin Türkiye’nin hassisiyetlerinin Washington’da anlatılması açısından önemli olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington temasları sırasında Amerikalı yetkililerin özellikle PKK ile mücadele konusunda diplomatik çözüm yanlısı söylemleriyle ilgili Turan Çömez, Türkiye’nin kendi ulusal çıkarlarını korumak adına başka seçenekleri olduğunu belirtti.

Verdikleri seminerlerde Amerikan kamuoyunun Irak’taki gelişmeleri yüzeysel olarak takip ettiklerini gözlemdilediklerini vurgulayan milletvekilleri, Türkiye’nin dış politikasında kendi haklı tezlerini sivil platformda daha seslendirmesi gerektiğini belirttiler.
XS
SM
MD
LG