Erişilebilirlik

Gül, Rice'la Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüşen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, PKK terör örgütüyle mücadele konusunda, Amerikalıların kararlı olduğunu söyledi.

Dün Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice; önceki gün de Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’le görüşen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, temasları hakkında bilgi verdi.

Amerikalı yetkililerle Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin önemini ele aldıklarını söyleyen Gül, temaslarında, enerji alanındaki işbirliğini; Irak, Orta Doğu ve Balkanlar'daki gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, görüştüğü bütün Amerikalı yetkililerin PKK terör örgütüyle mücadele konusunda bir “mahcubiyet içinde olduklarını” dile getirdi. Gül, şöyle konuştu: “Bu konuda yapılması gereken şeylerin artık çok geciktiğini, Türk halkının elle tutulur, gözle görülür bir hareketi görmek istediğini belirttim. Görüştüğüm bütün yetkililer, bu konuda gerçekten bir mahcubiyet içerisinde; ve bazı şeyler yapmak zorunda olduklarının mecburiyetini görmüş vaziyetteler. Bu konuda bir kararlılığı görmedim desem doğru olmaz.”

Gül, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı askeri bir önlem alması konusunda da Amerikalıların herhangi bir telkinde bulunmadığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ayrıca, Amerikalı yetkililer nezdinde, Kerkük konusunda daha önce görmediği hassasiyeti gördüğünü dile getirdi. Gül, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının şart olduğu konusunda Amerikalı yetkililerin de hemfikir olduklarını belirtti.

"Bu Herşeyi Berbat Edecek"

Dışişleri Bakanı Gül’ün gündemindeki bir diğer önemli konu da, geçen hafta, Amerika Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı... Nitekim, Gül, bugün Amerikan Kongresi'nde temaslarda bulunacak: Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Cumhuriyetçi liderlerden Roy Blunt, Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Lantos ve diğer bazı Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüşecek.

Gül, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı konusunda şöyle konuştu: “Bu her şeyi berbat edecek bir şey. Bunu açık bir şekilde muhataplarıma ilettim ve dedim ki, [tasarının kabul edilmesinin] etkisi geçici olmaz. Bunun muhakkak burada önlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. [Bush yönetiminin] bu konuda çok duyarlı olduğunu gördüm; yönetimin bu konuda da her şeyi yapacağına inanıyorum, bunu gördüm... Bu iş şaka değil, bu çok ciddi bir iş. Şuna inanıyorum ki, Türk-Amerikan ilişkilerinin boyutunu bilen insanlar, bunun, böyle ufak bir azınlık tarafından esir alınmasına izin vermezler.”

Dışişleri Bakanı Gül, yarın New York’a geçecek ve Cuma günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG