Erişilebilirlik

Müşerref'ten Ortadoğu'ya Barış Çağrısı


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Müslüman ülkeleri Orta Doğu’ya barış getirmek için yeni bir girişim başlatmaya çağırdı.

Ankara’ya resmi bir ziyaretde bulunan Müşerref Başbakan Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında İran’ın önemli bir müslüman ülke olduğunu belirterek girişime dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan ise bölgede güvenlik ve istikrarın tehlikede olduğunu vurgulayarak Müslüman ülkelerin barışı sağlama sorumluluğunu paylaştıklarını belirtti.

Konuk Devlet Başkanı Müslüman dünyasında barışın sağlanması ve özellikle Filistin sorunun çözümü için yeni bir girişim başlatılması için doğru zamanda olunduğunu söyledi. Pervez Müşerref bu çerçevede aynı görüşleri paylaşan ülkeleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini açıkladı ve amaçlarını “herkesin kabul edebileceği, uzlaşmaya dayalı bir ses oluşturabilmek” olarak tanımladı.

Pakistan Devlet Başkanı bu fikrin olgunlaşması gerektiğine değinirken bu amaçla bölgenin önemli aktörleriyle temaslarda bulunduklarını hatırlattı. Türkiye ziyareti öncesinde Iran’da temaslarda bulunan Müşerref’e bu konuda Tahran Yönetimi’nden destek alıp almadığı soruldu. Müşerref bu soruya net yanıt vermedi ve önemli bir Müslüman ülke olarak nitelendirdiği İran’ın sesinin duyulmasının ve onlarla temas edilmesinin önemli olduğunu söylemekle yetindi.

Başbakan Erdoğan ise Türkiye ve Pakistan’ın uluslararası siyasi konularda benzer görüşlere sahip olduğunu ve Müşerref’in ziyareti sırasında Orta Doğu’da barış ve istikrara ilişkin konuların gündeme geldiğine işaret etti.

Irak’la ilgili kaygı veren gelişmelerin her geçen gün kendilerini daha da üzdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünün de kendileri için önemli olduğunu aktardı.

XS
SM
MD
LG