Erişilebilirlik

Paris'te 13 Kürt Tutuklandı


Paris’in bir banliyösünde PKK örgütüne mensup 13 Türkiye kökenli göçmen, örgüte finansal destek sağladıkları iddiasıyla yakalandı. Fransız radyosu, zanlıların PKK mensubu olduklarını duyurdu.Türkiye ve ABD ile birlikte Avrupa Birliği de PKK'yı terörist örgüt sayıyor.

Fransız polisinin sabaha karşı yaptığı operasyonlarda evlerinde bir miktar parayla yakalanan örgüt üyeleri gözaltına alındı.

13 kişi, Paris’in birbirine yakın üç banliyösü Seine Saint Denis, Yvelines ve Val d’Oise’da Fransız terörle mücadele ekipleri tarafından yapılan operasyonla yakalanarak göz altına alındılar.

Fransız emniyet yetkilileri tarafından ajanslara yapılan açıklamaya göre, 13 PKK’lı, “terörizme mali kaynak sağlamak, mali şebeke kurmak ve kara para aklamak” suçlarından göz altına alındı.

Bu sabaha karşı yapılan operasyon Anti-Terör Dairesi'nin Finansal Suçlarla Mücadele birimi ve Mali Suç polislerince ortak yürütüldü. Operasyon çerçevesinde 13 göçmenin evlerinde yapılan aramalarda, çeşitli miktarlarda para bulan emniyet yetkilileri, yakalananların PKK üyesi olduğunu doğruladı.

Fransız güvenlik birimlerinin yaptığı açıklamaya göre operasyon, terörle mücadele soruşturmalarını yöneten ve bu konudaki soruşturmalarını tamamlayan yargıçlar, Jean Louis Bruguiere ve Thierry Fragnoli’nin kararı üzerine gerçekleşti.

İki yargıç, 2006 Temmuz ayında 200 bin Euro’yu dolara çevirmeye kalkan iki Kürt kökenli Türkiye’li göçmenin suç üstü yakalanması ve paranın kaynağını açıklayamaması üzerine soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma sonucunda 13 kişinin adlarına ulaşan yetkililer örgütün mali kaynaklarını kurutmak amacıyla harekete geçti. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında PKK’ya karşı kurulan ortak koordinasyon kurulu yetkilileri tarafından, örgütün Avrupa’daki finansal kaynaklarının kurutulacağı ve bu yönde operasyonların artacağı belirtilmişti. Amerikan terörle mücadele yetkilileriyle yürütülen ortak çalışmalar çerçevesinde Almanya’da bir dizi operasyon başlatılmıştı. Şimdi benzer bir operasyon Fransa’da yürütülüyor.

Fransa’da daha önce de Meclis çatısı altında kurulan Araştırma Komisyonu, Fransız İş ve İşçi Bulma Kurumu ASEDİC’in PKK üyeleri tarafından dolandırıldığını tespit etmişti. Geçtiğimiz Aralık ayında sonuç raporunu yazan komisyon, PKK’lı bir grubun, örgüte finansman sağlamak amacıyla sahte iş yerleri açıp, sahte çalışma belgeleri düzenleyerek, ardından bu şirketleri batırmak suretiyle devletten aldıkları iflas ve işsizlik paralarını örgüte gönderdiklerini tespit etmişti. Polis, bu sabah Paris yakınlarında tutuklanan kişilerin, PKK için kara para akladıklarını ve paranın terörist eylemlerde kullanıldığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG