Erişilebilirlik

Gazze'de Çatışmalar Devam Ediyor


Filistin Başbakanı İsmail Haniye, militanların sokaklardan çekilmesini istedi. Ateşkes anlaşmasına rağmen Hamas ve el Fetih militanları bugün de çatışmaya devam etti.

Hamas militanları, el Fetih’e bağlı Kudüs Üniversitesine roket saldırısında bulundu.

Perşembe gününden bu yana, çatışmalarda, 25 kişi öldü; 200 kişi de yaralandı.

Filistin Yönetimi Başkanı ve el Fetih lideri Mahmud Abbas ve Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, dün ateşkes sağlanması konusunda uzlaşmaya varmıştı.

İki lider, önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’da bir araya gelecek.

İki Filistinli grup arasındaki çatışmalar, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın erken seçim yapılacağını açıklaması üzerine başlamıştı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, iktidardaki Hamas ile el Fetih arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda erken seçime gidileceğini söylemişti.

Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve geçen yıl Ocak ayında yapılan seçimlerden sonra iktidara gelen Hamas’ın şiddet olaylarını kınamaması ve İsrail’i tanımaması dolayısıyla Filistin’e yapılan yardımlar kesilmişti.

Filistinli yetkililer, Mahmud Abbas’ın lideri olduğu el Fetih hareketiyle Hamas arasında koalisyon kurulmasının, ambargonun kaldırılmasına yol açacağını umuyordu.

Koalisyon görüşmelerinde uzlaşma sağlanamıyordu; iç çatışmaların başlamasıyla da bu görüşmeler askıya alınmış bulunuyor.


XS
SM
MD
LG