Erişilebilirlik

Sırbistan BM Kosova Planını Reddetti


Sırbistan Devlet Başkanı Tadic, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili planının bölgenin bağımsızlığına giden yolu açacağını ve Sırbistan tarafından kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi planı sunarken Belgrad ve Priştine hükümetlerine esneklik göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

Buna rağmen Sırbistan Martti Ahtisaari'nin planını derhal reddetti.

Ahtisaari'nin planı, Kosova'nın, farklı etnik grupların barış ve huzur içinde yaşayacağı demokratik bir ülke olmasınını öngörüyor.

Plana göre Kosova'nın anayasası ve bayrağı olacak ve Kosova Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'na üye olabilecek. Ancak planda Kosova'nın bağımsızlığından ya da Sırbistan'ın bölge üzerinde egemenlik hakkına sahip olmasından söz edilmiyor.

Ahtisaari'nin planı, başta Sırplar olmak üzere azınlık gruplara hükümet ve devlet kurumlarında temsil edilmek de dahil önemli hak ve özgürlükler tanıyor. Plana göre etnik Sırpların Belgrat hükümetinden maddi yardım alması da mümkün olacak.

Ayrıca Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde yerel yönetime önemli ölçüde özerklik tanınacak. Kosova'da görev yapacak uluslararası bir yöneticinin ise hükümetin kararlarını veto etme yetkisi bulunacak. Planın BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması şart.

Sözkonusu uluslararası yöneticinin ise BM'den çıkacak kararı izleyen iki ay içinde atanması gerekiyor.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, uluslararası örgütlere üyeliğin Kosova'nın bağımsızlığıyla sonuçlanabileceğini ve bunu da ülkesinin asla kabul edemeyeceğini söyledi.

Kosova resmen hâlâ Sırbistan'a bağlı olmasına rağmen 1999 yılındaki savaştan buyana BM tarafından yönetiliyor. Nüfusun olağanüstü çoğunluğunu oluşturan Arnavutlar bağımsızlık, azınlıktaki Sırplar ise mevcut statünün devamından yana.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, bölgenin nihai statüsünü belirlemek için aylardır taraflarla görüşmeler yapıyordu.

XS
SM
MD
LG