Erişilebilirlik

1 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Kerkük’te referandum öncesinde giderek artan şiddet olaylarına dikkat çekiyor ve zengin petrol yataklarına sahip olan bölgenin yeni bir cepheye dönüşebileceğini yazıyor.

"Komşu ülkeler, özellikle de Türkiye ve İran, Kürtlerin Kerkük’ü ele geçirmesi durumunda Irak’ın yarı özerk Kürt bölgesinin tam bağımsızlık için gerekli güveni ve ekonomik gücü elde etmesinden korkuyor. Böyle bir gelişme komşu ülkelerdeki Kürt militanları da cesaretlendirebilir ve bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırabilir. Kürt Peşmergeler’in dağlarda Saddam Hüseyin güçlerine karşı savaşırken uzak bir hayal olarak kalplerinde taşıdıkları tam bağımsızlık, giderek yaklaşıyor. Milliyetçi Araplar ve Türkmen azınlık açısından ise, Kerkük’ün Kürtlerin eline geçmesi, Irak’ın parçalanmasının ilk adımı anlamına geliyor."

Washington Post tıpkı Irak’ta olduğu gibi Afganistan’da da artan şiddet olayları karşısında Amerikan askerlerinin sayısında artışa gidildiğini belirtiyor. Ancak gazete, yine tıpkı Irak’ta olduğu gibi asker sayısındaki artışın geç ve yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

"Geçen yıl, Güney Afganistan’daki savaşın yükünü İngiltere, Hollanda ve Kanada taşıdı. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya kendi askerlerini savaş alanından uzak tutan ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği önümüzdeki dört yıl boyunca Afganistan’a sadece 780 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, önümüzdeki günlerde müttefiklerin Afganistan’a daha fazla destek vermesi için çeşitli girişimlerde bulunacak. Afganistan’da Amerikan askerlerinin sayısını artırma kararı gecikmiş de olsa, Rice’ın bu çabalarına katkıda bulunabilir."

New York Times, Başkan Bush’un İran’a yönelik giderek daha sert açıklamalar yapmasını eleştiriyor. Gazete, Bush’un Irak savaşından gerekli dersi çıkartmadığını ve dikkatli hareket edilmezse Amerika’nın İran’la bir savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.

"Her zamanki gibi yönetim diplomasi dışında her taktiği deniyor. Bush’un kabadayı tavrı, belki sarsılan imajını düzetmekte faydalı olabilir. Ama Irak’taki savaş Amerika’nın inandırıcılığına öyle bir darbe vurdu ve Amerikan güçlerini öyle zor duruma soktu ki, Artık Amerika’nın düşmanlarını korkutamıyor. Gelişmelerin korkuttuğu tek kesim Amerikalılar ve Amerika’nın müttefikleri."

USA Today, 10 yıllık bir aradan sonra asgari ücrette artışa gidilmesi için çalışmaların başlatılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, Senatodaki Cumhuriyetçilerin bu artışı küçük işletmelere vergi indirimi getirilmesi şartına bağlamasını eleştiriyor.

"Kongre Cumhuriyetçiler’in denetiminde olduğu on yıl boyunca, harcamaları kısmadan vergilerde öyle indirimlere gitti ki, Hazine güç kaybederken zenginleşmeye pek de ihtiyacı olmayan bir çok kişi daha da zengin oldu. Ve bir çok konuda olduğu gibi federal hükümet bu konuda adım atmazken, bir çok eyalet, asgari ücrette artışa gitti. Kongre’nin de artık aynısını yapması ve bunu yaparken ihtiyacı olmayan kesimlere gereksiz vergi indiriminden kaçınması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG