Erişilebilirlik

Sarkozy İngiltere'de Nabız Yokluyor


Fransa cumhurbaşkanlığı adayı Nicolas Sarkozy seçim kampanyasına destek toplamak amacıyla Londra’yı ziyaret etti.

İngiltere basını Londra’da İngiltere Başbakanı Blair ile birararaya gelen Sarkozy’nin, adını uluslararası alanda duyurmak ve özellikle de Londra-Washington hattına yakın olduğu mesajını vermek için Londra’yı seçim kampanyasının ilk dış ziyareti için seçtiğini bildiriyor.

Sarkozy’nin bir diğer amacı ise İngiltere’de yaşayan Fransızların oylarını cezbetmek. İngiltere sayıları 300 bine yaklaşan bir Fransız topluluğunu bünyesinde barındırması sebebiyle yurtdışındaki Fransızların en yoğunluklu olarak yaşadığı ülkelerden birisi. Ancak bu toplam 300 bin Fransızın, sadece 60 bininin seçmen statüsü bulunuyor.

Fransa’nın yurtdışında yaşayan vatandaşlarının toplam sayısının sadece 800 bin civarında olduğu, ancak Fransız başkanlık seçimlerinin sonucunda önemli bir rol oynayabilecekleri sanılıyor. İngiltere’nin ünlü “The Times” gazetesi, “Fransa cumhurbaşkanlığını kazanmak için nerede seçim kampanyası yürütürsünüz?” diye sordu yazısında ve cevap verdi: “Londra’da”. Bir başka İngiliz gazetesi “The Independent” ise Sarkozy’nin Londra’yı ziyareti için, “Sarkozy seçim sirkini Londra’ya taşıdı” başlığını kullandı. Sarkozy, Londra’da yaklaşık 2 bin Fransızın katıldığı bir toplantı düzenleyip onlara hitap etti ve kendisine oy vermelerini istedi.

Sarkozy bunun yanısıra İngiltere İş Bulma Kurumu'nun ofislerinden birisini ziyaret ederek bilgi aldı. Fransa cumhurbaşkanı adayı, Fransa’nın gittikçe hantallaşan ve durgunlaşan ekonomisine karşılık, son 10 yılda 2.5 milyon iş yaratan İngiliz ve Anglo-Sakson ekonomi modelini inceledi. Ancak önceliği, büyük başarı kazanan Tony Blair liderliğindeki yeni İşçi Partisi’nin kampanya metodlarını öğrenmeye ve parti içinde yaptığı ve seçmenleri cezbeden yenileşme reformlarını incelemeye ayırdı. Kendisiyle görüştüğümüz İngiltere Başbakanlık Ofisi’nin bir yetkilisi, “AB konusu Sarkozy ile Blair arasında tartışıldı” dedi, ancak Türkiye’nin bu çerçevede gündeme gelip gelmediği konusunda bir bilgi vermedi.

Nicolas Sarkozy, Başbakan Blair ile görüşmesi sonrası İngiliz başbakanının “pragmatizmini” övdü ve Fransızların “çok ben-merkezli” olduğunu söyledi. Ancak, Sarkozy geçmişte Waşhington’u ziyaretinde de hoşa gidecek sözler söylemiş, ama Paris’e dönüşünde anti-Amerikan politikalar dile getirmişti. Sarkozy, Londra ile Paris arasında Irak konusunda görüş farklılıkları olduğunu da kaydetti.

XS
SM
MD
LG