Erişilebilirlik

Irak'ta İç Göç Rekor Düzeye Çıktı


Uluslararası Göç Örgütü’nün yeni raporuna göre geçen Şubat ayında Samarra’daki bombalı saldırıdan bu yana 360 bin Iraklının ölüm korkusuyla başka yerlere göç etti.

Olayda Şiilerin en kutsal mekanlarından biri olan Askeriye türbesi ağır hasar görmüş, türbenin 100 yıllık altın kubbesi yerle bir olmuştu. Sünnilerin sorumlu tutulduğu saldırıda ölen ya da yaralanan olmamasına rağmen olay iç göçün hızlanmasına sebep oldu.

Irak’ta konuyla ilgili araştırmalar yapan Uluslararası Göç Örgütü adlı kuruluş, iç göçün mezhep çatışmalarından kaynaklanmadığı görüşünde. Örgüt uzmanlarından Dana Graber Ladeck, göçün başlıca nedeninin ölüm tehdidi olduğunu söylüyor. Ladeck, neden göç ettiniz sorusuna verilen en yaygın cevabın “ölümle tehdit edildik” olduğunu belirtiyor ve tehditlerin mektupla, cep telefonuyla, sokaklarda dağıtılan bildiriler ve evlerin kapılarına iliştirilen notlarla yapıldığını anlatıyor.

Uluslararası Göç Örgütü’nün yeni raporuna göre, ölüm korkusuyla evlerini terk eden insanların çoğu akrabalarının yanına taşınıyor. Bazıları ise kendi mezhebinden insanların yaşadığı yerlerde ev ya da apartman kiralıyor ancak zamanla kiranın altından kalkamıyor. Yaklaşık yüzde onu ise, elektriği ve suyu olmayan terkedilmiş binalara yerleşiyor. Örgüte göre göç nedeniyle evsiz ve işsiz kalan Iraklılar kendilerine yardım eli uzatan militan grupların kucağına düşüyor.

Direnişçiler ve militan gruplarını özellikle gençlere ilgi gösterdiğini belirten Ladeck, silahlı örgütlere katılan çocukların bu işi bazen para bazen de intikam için yaptıklarını vurguluyor.

Uluslararası Göç Örgütü, göçmen Iraklılar için acil olarak 50 milyon dolar gerektiğini ancak bunun dörtte birinin bile sağlanamadığını söylüyor. Örgüte para veren devletlerden biri de Amerika. Yardım, Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Dairesi aracılığıyla yapılıyor.

Dışişleri Bakanı Yardımcılarından Ellen Sauerbrey, Iraklı göçmenler için Bush yönetiminin bu yıl da Kongre’den para istediğini söyledi. Amerikalı yetkili, yönetimin Kongre’den 2007 yılı için 20 milyon Dolar istediğini ve yardımın boyutunun ayrılacak miktara bağlı olacağını bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü, Amerika’nın geçen yıl 4 milyon dolar tutarında yardım yaptığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG