Erişilebilirlik

31 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Başkan Bush’un İran’a yönelik saldırgan tavrını sıcak bir savaşa dönüştürme niyetinde olup olmadığını sorguluyor. Gazete, Bush’un Tahran’a karşı son dönemde daha da sertleşen tavrının siyasi bir manevra olabileceği görüşüne de yer veriyor.

"İran’ın istikrarsızlık yaratan faaliyetlerine karşı Bush’un uluslararası destek arayışı takdirle karşılanmalıdır. Avrupa ülkeleri de İran’la ticareti sınırlandıracak hukuki düzenlemeleri yapma konusunda biraz daha hızlı davranmalıdır. Ancak Bush’un tek yanlı taktikleri ve zamanlaması da Kongre ve basın tarafından daha iyi izlenmelidir. Amerika, yeni bir Irak’ı daha kaldıramaz."

Irak savaşının İran’a yaradığını belirten Boston Globe, bu durumun bölge ülkelerini rahatsız ettiğini vurguluyor. Amerika’nın Ortadoğu’daki müttefiklerini rahatlatmak için Tahran’a karşı daha sert bir tavır takındığını savunan gazeteye göre, bu politika, Amerika’nın Irak’taki işini zorlaştırıyor.

"Baker-Hamilton raporunda da belirtildiği gibi, Irak’ta mezhep savaşının bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini önlemenin en iyi yolu, İran da dahil olmak üzere Irak’ın komşularıyla bir uzlaşmaya varmaktır. Bu, İran’ın nüfuzunu Körfez’den Akdeniz’e kadar genişletmesine izin vermek anlamına gelmez. Bu politika, İran’ın nükleer silahlanması konusunda tavizsiz bir tavır sürdürürken, İran’ın Irak, Lübnan ve Hamas üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmayı amaçlayan anlaşmalar yapmaya çalışmak anlamına gelir. Bush’un diplomasiyle taviz arasındaki farkı öğrenmesi için daha iki yılı var.

New York Times savaşın başlamasından bu yana 1 milyon 800 bin Iraklının evinden ayrılmak zorunda kaldığını, 2 milyon Iraklının da yurtdışına kaçtığını hatırlatıyor. Gazete, Amerika’nın savaş için ayda 8 milyar dolar harcarken, Iraklı mültecilere yardım için yılda sadece 20 milyon dolar ayırmasını eleştiriyor.

"Amerika’nın hayatlarını altüst ettiği Iraklılara, özellikle de, Amerikan ordusuna çevirmen, koruma görevlisi ve müteahhit olarak çalışmakla kendilerini inanılmaz tehlikelere atan insanlara karşı bir yükümlülüğü var. Vietnam savaşı sırasında yapılan hatalar yine tekrarlanıyor. Bunlardan biri de mültecilere karşı gösterilen kayıtsızlık. Bu, affedilemez. Böylesine tehlikeli bir dönemde, güvenilir müttefikler bulmanın önemini bir kez daha hatırlatmaya aslında hiç gerek kalmamalı."

Washington Post, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Londra’da bir cinayete kurban giden eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun katil zanlılarını korumakla suçluyor. Gazete, Putin’den, İngiliz polisinin Moskova’da bulunan iki zanlıyı sorgulamasına izin vermesini istiyor.

"Londra’daki cinayet için Putin’in emir veya onay verip vermediği hakkında henüz bir kanıt yok, ama sorular giderek artıyor. Eğer Rus yetkililer masumlarsa, niçin iki zanlının sorgulanmasını önlüyorlar? Niçin, hiçbir kanıt sunmadan Putin’in düşmanlarını suçluyorlar? Neredeyse sadece Rusya’da üretilen polonyumun bu olayda kullanılması nasıl açıklanabilir? Seçkin Rus özel birliklerini eğitim amacıyla kullandığı bir merkezde, niçin hedef tahtası olarak Litvinenko’nun resmi kullanılıyordu? Putin, yarın geleneksel yıllık uluslararası basın toplantısını yapacak. Umarız bu soruları da cevaplandırır."

XS
SM
MD
LG